Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wordt het ook in Europa verbouwd. De ras-el-hanout geeft de quinoa extra smaak. Dit is een kruidenmengsel uit de Arabische keuken. Vrij vertaald betekent dit 'het beste van de winkel' en het is dan ook een mix van de beste specerijen die de kruidenier te bieden heeft. De samenstelling van ras-el-hanout verschilt per winkel, maar bevat vaak kardemom, kaneel en nootmuskaat.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
75 gram
Feta
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Gemalen komijnzaad
10 gram
Pijnboompitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
85 gram
Quinoa
1 tl
Ras el hanout
125 gram
Rode cherrytomaten
2.5 gram
Verse munt
(Kan bevatten Selderij)
175 ml
Groentebouillon
2 el
Olijfolie
½ el
Zonnebloemolie
1 tl
Witte balsamicoazijn
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Wrijf van elk stuk feta 1 kant in met de helft van de komijn. Verhit een pan met deksel op hoog vuur en rooster de pijnboompitten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de helft van de olijfolie in dezelfde pan met deksel en fruit de rode ui 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de quinoa, ras el hanout en de overige komijn toe en bak al roerend 30 seconden. Voeg de bouillon toe en kook de quinoa, afgedekt, 12 – 15 minuten. Voeg extra water toe als de quinoa te snel droog kookt. Laat zonder deksel uitstomen.
Verdeel ondertussen de cherrytomaten over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met de overige olijfolie en bestrooi met peper en zout. Bak de cherrytomaten 15 minuten in de oven. Leg halverwege de feta naast de cherrytomaten op de bakplaat en bak mee.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de sperziebonen en de knoflook 1 minuut op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout, voeg 2 el water per persoon toe en bak de sperziebonen, afgedekt, 12 – 14 minuten, of tot ze beetgaar zijn. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de verse munt fijn. Roer de quinoa los met een vork. Voeg de witte balsamicoazijn en het grootste deel van de verse munt toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de quinoa over de borden. Verdeel de sperziebonen en cherrytomaten over de quinoa en eindig met de gebakken feta. Garneer de maaltijd met de pijnboompitten, de overige verse munt en extra vierge olijfolie naar smaak.