Gele biet is minder bekend dan zijn rode broertje en wat milder en frisser van smaak. Je snijdt de biet in dunne plakjes, zodat je de schil er niet af hoeft te halen. Quinoa wordt gezien als een supergraan, omdat het niet alleen meer maar ook betere eiwitten bevat dan andere granen. Dit gerecht bevat daarnaast de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels én is rijk aan onverzadigde vetzuren, die gezond zijn voor hart en bloedvaten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Gele biet
70 gram
Quinoa
½ stuk(s)
Sjalot
50 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Avocado
50 gram
Verse geitenkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 gram
Walnoten
(Bevat Noten Kan bevatten Noten, Pinda's, Sesamzaad)
¼ tl
Gemalen komijnzaad
175 ml
Groentebouillon
½ el
Olijfolie
1.5 el
Extra vierge olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
1 tl
Honing
½ tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden en bereid de bouillon. Was de gele biet grondig en snijd in dunne halve plakken van maximaal 1/2 cm dik. Verdeel de biet over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bak 14 – 18 minuten in de oven.
Verhit ondertussen een pan met deksel op middelhoog vuur en bak de quinoa, zonder olie, al roerend 1 minuut t. Voeg de de bouillon toe en kook de quinoa, afgedekt, 12 – 15 minuten op laag vuur. Giet daarna af en roer de quinoa los met een vork. Laat zonder deksel uitstomen.
Snipper ondertussen de sjalot en scheur of snijd de spinazie klein. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verkruimel de verse geitenkaas. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de walnoten, zonder olie, tot ze beginnen te geuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, de wittewijnazijn, de honing, de mosterd en het gemalen komijnzaad tot een dressing. Roer er de sjalot door en breng op smaak met peper en zout. Voeg 2/3 van de spinazie toe aan de quinoa, schep goed om en verhit nog 2 minuten op middellaag vuur, of tot de spinazie slinkt.
Voeg het quinoa-spinaziemengsel toe aan de saladekom en meng goed met de dressing. Roer vervolgens de helft van de geroosterde biet, de helft van de avocadoblokjes, de helft van de geitenkaas en de overige spinazie erdoor.
Verdeel de quinoasalade over de borden en garneer met de overige geroosterde biet, de overige avocado en de overige geitenkaas. Bestrooi met de walnoten.