Waan je tijdens het koken van deze risotto in een Italiaanse cucina. De klassieke combinatie van mozzarella, basilicum en tomaat steelt de show in dit gerecht. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 270 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
2.5 gram
Vers basilicum
2.5 spriet(en)
Bleekselder
(Bevat Selderij)
1.5 stuk(s)
Tomaat
75 gram
Risottorijst
¼ stuk(s)
Rode peper
½ bol(len)
Mozzarella
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Grana Padanovlokken DOP
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
4 ml
Balsamicocrème
(Bevat Sulfiet)
⅓ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
¼ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
250 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon (zie Tip). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Hak de basilicumblaadjes grof. Snijd de bleekselderij in dunne halve maantjes. Laat 1/2 el roomboter per persoon smelten in een pan met deksel op middellaag vuur en voeg de ui, knoflook, bleekselderij, olijfolie en 2 el water per persoon toe. Roerbak de groenten 5 minuten op laag vuur, of tot ze zacht zijn.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan natriumarme bouillon of bereid de helft van de bouillon en vul aan met water.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes van 1 cm en bewaar apart. Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak al roerend 1 minuut.
Voeg 1/3 van de bouillon toe aan de pan met deksel en laat de risottokorrels de bouillon langzaam opnemen (zie Tip). Roer regelmatig door. Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (s) en snijd de rode peper fijn.
Tip: Vervang eventueel een deel van de bouillon met eenzelfde hoeveelheid witte wijn. Pas op: de rode peper is pittig! Houd je daar niet van of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Roer de tomatenblokjes door de risotto. Voeg de overige bouillon toe en laat de risottokorrels de bouillon weer langzaam opnemen. Blijf goed doorroeren. De risotto is gaar zodra de korrel vanbuiten zacht is, maar nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten (zie Tip).
Tip: De hoeveelheid vocht die je nodig hebt om de risotto te garen is afhankelijk van de grootte van je pan. Proef daarom tussendoor en voeg indien nodig meer water of bouillon toe.
Haal de pan van het vuur. Scheur de mozzarella in stukjes en roer samen met de helft van het basilicum door de risotto. Voeg vervolgens de helft van de geraspte pecorino en naar smaak peper en zout toe en laat, afgedekt, 2 minuten staan.
Verdeel de risotto over de borden en bestrooi met de overige pecorino. Voeg naar smaak rode peper toe. Garneer met het overige basilicum.
Tip: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.