Romige orzo met witloof
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Romige orzo met witloof

Romige orzo met witloof

met ham en kaas

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Labels:
Caloriebewust
Familie
Extra groente
Familie
Allergenen:
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Knoflookteen

1.5 stuk(s)

Witloof

4 plak(ken)

Achterham

75 gram

Orzo

(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)

50 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 snufje

Nootmuskaat

25 gram

Geraspte belegen kaas

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

½ el

[Plantaardige] boter

¼ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)633 kcal
Energie (kJ)2649 kJ
Vetten25 g
waarvan verzadigd15 g
Koolhydraten67 g
waarvan suikers13 g
Vezels6.8 g
Eiwitten33 g
Zout3 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Koekenpan
Rasp

Instructies

Snijden
1

Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de witloofstronken en snijd doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.

Tip: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?

Bakken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook 2 minuten. Voeg de witloof toe en meng goed door. Bewaar eventueel wat van de witloof om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken. Roer af en toe door (zie Tip).

Tip: Vind je de witloof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.

Ham bereiden
3

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

Orzo garen
4

Voeg de orzo toe aan de witloof en meng goed door. Voeg de room en per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

Ham en kaas toevoegen
5

Haal het deksel van de hapjespan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte emmentaler toe. Rasp een snufje van de nootmuskaat boven de hapjespan. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de overige geraspte emmentaler. Garneer met de eventueel bewaarde witloof.