Voeg bij het koken van de witloof een beetje honing of bruine suiker toe - dat balanceert de bittere smaak mooi uit.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1.5 stuk(s)
Witloof
4 plak(ken)
Achterham
75 gram
Orzo
(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)
50 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
175 ml
Zoutarme kippenbouillon
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de witloofstronken en snijd de witloof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen. Bewaar een klein deel om later mee te garneren.
Weetje: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?
Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de witloof toe en meng goed door. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, of tot de witloof zachter is. Roer af en toe door (zie Tip).
Tip: Vind je de witloof nog te bitter? Voeg dan honing naar smaak toe.
Snijd ondertussen de achterham kleine blokjes en bereid de bouillon. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.
Voeg de orzo toe aan de witloof en meng goed door. Voeg de room en de bouillon toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.
Haal het deksel van de sauteerpan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte kaas toe. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de overige geraspte kaas. Garneer met de eventueel bewaarde witloof.