Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Verse dille
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
75 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
250 gram
Aardappelen
100 gram
Gebroken sperziebonen
(Kan bevatten Selderij)
75 gram
Wortelschijfjes
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Ui
1 el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Bloem
50 ml
Water voor saus
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet daarna af en houd afgedekt warm.
Schenk een bodempje water in een wok of sauteerpan met deksel. Voeg de wortel en sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 4 - 6 minuten zachtjes koken. Giet eventueel af. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui.
Verhit 1/2 el olijfolie persoon in dezelfde pan en bak de ui met de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de groenten terug in de pan en bak nog 4 - 5 minuten, breng op smaak met peper. Snijd ondertussen de dille fijn.
Weetje: Ui is een goede bron van vitamine C, wat helpt met de opname van ijzer.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Verhit de boter in de pan van de vis op middelhoog vuur en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de culinaire room en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.
Stamp met een aadappelstamper de aardappelen met de mosterd en wat van het achtergehouden kookvocht. Breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Serveer de aardappelpuree, groenten en zalm op borden. Besprenkel de zalm met wat van de romige dillesaus en serveer de overige saus ernaast.
Tip: Deze ingrediënten zijn al vrij sterk van smaak. Proef dus eerst voordat je zout toevoegt.