Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en hierdoor vult je keuken zich met heerlijke aroma's!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 ml
Kokosmelk
75 gram
Jasmijnrijst
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Gele wortel
¼ stuk(s)
Limoen
1 stuk(s)
Spies
100 gram
Kipgehakt met Oosterse kruiden
10 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
10 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
0.16 zakje(s)
Garam masala
5 gram
Verse koriander en munt
25 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
15 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ tl
Suiker
1 el
Wittewijnazijn
¼ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers de knoflook of snijd fijn. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in partjes. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!
Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje (zie Tip). Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Kokosmelk is een natuurlijk product en kan soms (deels) gestold zijn in de verpakking. Knip het pakje open en roer de melk goed door, of laat de gestolde kokosmelk smelten in de pan met deksel.
Meng in een kom het gehakt, de helft van de garam masala en de panko paneermeel met peper en zout. Kneed goed en rol 3 gehaktballen per persoon. Rijg 3 gehaktballen aan elke spies, als een saté.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de kipspiezen in 6 - 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 – 6 minuten verder, of tot de kip gaar is.
Verhit een koekenpan zonder bakvet op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en de overige garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of tot de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met de yoghurt en per persoon: 1 tl limoensap, peper en zout.
Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, frisse yoghurt en de overige limoenpartjes.