Een bijzonder onderdeel van dit gerecht zijn de gekookte eieren, die je marineert in een pittig sausje met sambal. Deze bereiding komt uit de Indonesië, waar het sambal telor wordt genoemd. Door de eieren even te laten staan, trekken de smaken nog beter in. De stukjes pinda geven het ei een lekkere bite.
2 stuk(s)
Ei
()
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
¼ stuk(s)
Rode peper
150 gram
Snijbonen
¼ stuk(s)
Komkommer
15 gram
Pikante honingpinda's
()
1 tl
Kerriepoeder
()
75 gram
Sobanoedels
()
1 bakje(s)
Pindakaas
()
10 ml
Sojasaus
()
1 tl
Sambal
½ tl
Honing
1 el
Witte balsamicoazijn
1 el
Zonnebloemolie
1 el
Ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een steelpan met deksel en kook de eieren in 6 – 8 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel de eieren. Pers of snijd ondertussen de knoflook fijn. Schil de gember, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd beide fijn.
Verwijder de steelaanzet van de snijbonen en snijd de snijbonen in dunne schuine reepjes van ½ cm. Snijd de komkommer in halve plakken. Hak ¼ van de pikante honingpinda’s fijn. Meng in een kom het kerriepoeder met de sambal, de fijngehakte pinda’s en 1 tl water per persoon.
Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de noedels. Voeg ondertussen de eieren toe aan de kom met het sambalmengsel en meng zorgvuldig. Dek de kom af met vershoudfolie en bewaar apart. Meng in een andere kom de honing met de witte balsamicoazijn. Voeg de komkommer toe en breng op smaak met peper en zout. Bewaar de komkommersalade apart.
Kook de noedels in de pan met deksel, afgedekt, in 3 – 4 minuten gaar. Giet daarna af en spoel af onder koud water. Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de knoflook, de gember en de rode peper 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de snijbonen toe en bak, afgedekt, 8 minuten.
Voeg de noedels toe aan de snijbonen, evenals de pindakaas, sojasaus, ketjap en 2 el water per persoon. Zet het vuur hoog en roerbak nog 2 minuten.
Verdeel de noedels over de borden. Bestrooi met de overige honingpinda’s en serveer met de sambal-eieren en de komkommersalade.