Schelvis met gesmoorde prei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Schelvis met gesmoorde prei

Schelvis met gesmoorde prei

Met gekarameliseerde witlof en gekookte aardappelen

Dit gerecht is geïnspireerd op de Vlaamse keuken. De schelvisfilet gaar je in de pan en de saus maak je zelf met gesmolten roomboter, verse kruiden en een beetje bouillon. De prei smoor je met mosterdzaad en nootmuskaat, waardoor hij een lekker kruidige smaak krijgt.

Labels:
Caloriebewust
Eet mij eerst
Allergenen:
Mosterd
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Vastkokende aardappelen

1 stuk(s)

Witlof

1 stuk(s)

Prei

¼ tl

Nootmuskaat

1 tl

Geel mosterdzaad

(Bevat Mosterd)

1 stuk(s)

Schelvisfilet

(Bevat Vis)

Zelf toevoegen

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 tl

Honing

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

1 el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2272 kJ
Energie (kcal)543 kcal
Vetten20 g
waarvan verzadigd9.1 g
Koolhydraten53 g
waarvan suikers15.5 g
Vezels11 g
Eiwitten31 g
Zout0.4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Snijplank
Dunschiller
Hapjespan met deksel
Aluminiumfolie
Rasp
Koekenpan
Bord

Instructies

Aardappelen koken
1

Was de aardappelen grondig en snijd in kwarten. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de witlof in de lengte in parten. Laat de harde kern zitten, zodat de bladeren aan de stronk vast blijven.

Witlof karamelliseren
2

Verhit de helft van de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de witlof 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur lager, besprenkel de witlof met de honing, bestrooi met peper en zout en karameliseer de witlof, afgedekt, 12 – 15 minuten op middellaag vuur. Schep tussendoor voorzichtig om. Haal vervolgens uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.

Noodmuskaat raspen
3

Snijd ondertussen de prei in ringen en rasp per persoon 1/4 tl van de nootmuskaat met een fijne rasp.

Prei smoren
4

Verhit een pan met deksel op middelhoog vuur en rooster het mosterdzaad 1 minuut. Voeg de roomboter toe en laat 30 seconden smelten. Voeg de prei, de nootmuskaat en de mosterd toe aan de pan en smoor de prei, afgedekt, 10 – 12 minuten op middellaag vuur. Breng goed op smaak met peper en zout.

Schelvis bakken
5

Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en bak de schelvis 2 – 3 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen, prei, witlof en schelvis over de borden. Garneer met een snufje nootmuskaat naar smaak.