Bloemkoolsteak met blauwe kaas-topping
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkoolsteak met blauwe kaas-topping

Bloemkoolsteak met blauwe kaas-topping

met rozemarijn-aardappeltjes en gerookte champignons

Vandaag vervang je vlees door bloemkool. De knapperige bloemkool combineert perfect met de romige blauwekaas-topping. Dat maakt dit recept gezond én lekker!

Labels:
Veggie
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

65 gram

Champignons

1 stuk(s)

Knoflookteen

0.48 tl

Gerookt paprikapoeder

½ takje(s)

Verse rozemarijn

150 gram

Aardappelen

375 gram

Bloemkool

5 gram

Verse bladpeterselie

50 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

25 gram

Blauwekaasblokjes

5 gram

Walnootstukjes

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1.25 el

Olijfolie

¼ el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)683 kcal
Energie (kJ)2857 kJ
Vetten45 g
waarvan verzadigd18 g
Koolhydraten44 g
waarvan suikers4 g
Vezels10.4 g
Eiwitten19 g
Zout1 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Hoge kom
Staafmixer
Kleine kom

Instructies

Champignons snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in vieren. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de champignons in een kom met de knoflook en per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 tl gerookt paprikapoeder (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.

Tip: Gerookt paprikapoeder is vrij sterk van smaak, dus meet goed af.

Aardappelen bakken
2

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Was de aardappelen en snijd in parten. Meng de aardappelen met de rozemarijn en 1/2 el olijfolie per persoon in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Verspreid over de helft van een bakplaat met bakpapier. Bak de aardappelen 15 minuten in de oven. Schep de aardappelen dan om en leg de champignons ernaast. Bak nog 15 - 25 minuten in de oven (zie Tip).

Tip: De champignons kunnen door de droge kruiden snel aanbranden. Houd ze goed in de gaten en dek eventueel op het laatste moment af met aluminiumfolie.

Bloemkool bereiden
3

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd 2 plakken van 2 cm uit het midden van de bloemkool. Houd de stam van de bloemkool eraan, zodat de roosjes er niet af vallen. Bewaar de bloemkoolsteaks apart. Snijd de rest van de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkoolroosjes, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar, giet af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip).

Tip: Kook de bloemkoolroosjes goed gaar, zodat je een gladde puree krijgt na het pureren. Verleng eventueel de kooktijd.

Bloemkoolsteak bakken
4

Verhit per persoon: 1/4 el olijfolie en 1/4 el roomboter in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bestrooi de bloemkoolsteak met peper en zout en leg, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan. Bak in 1 - 3 minuten per kant goudbruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en laat de bloemkoolsteak nog 8 - 10 minuten garen. Keer halverwege om en bestrooi met wat peper.

Tip: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen.

Bloemkool pureren
5

Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn. Meng de gekookte bloemkoolroosjes, de helft van de bladpeterselie en per persoon: 50 ml slagroom en 1 tl Midden-Oosterse kruiden in een hoge kom. Pureer met een staafmixer tot een gladde, dikke saus. Doe de puree terug in de pan met deksel en houd op laag vuur warm tot het gerecht klaar is. Breng goed op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verbrokkel de danablu in een kleine kom en meng met de overige bladpeterselie, walnootstukjes en de champignons tot een topping. Verdeel de bloemkoolpuree over de borden en leg de bloemkoolsteak erop. Serveer met de aardappelen en schep de blauwekaas-topping over de bloemkoolsteaks. Garneer met de overige Midden-Oosterse kruiden.