Wist je dat rozemarijn afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee? Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar dat zijn naam 'zeedauw' betekent.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Steak
300 gram
Aardappelen
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 takje(s)
Verse rozemarijn
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
100 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Spekreepjes
125 gram
Champignons
¼ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
½ el
Wittewijnazijn
2 el
[Plantaardige] boter
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak en de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 6 – 8 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
Dep ondertussen de steak droog met keukenpapier en wrijf in met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de rozemarijnblaadjes van het takje en snijd fijn. Maak in een kleine kom een kruidenboter van de rozemarijn, 1/3 van de knoflook, 1 el boter per persoon, peper en zout. Meng de kruidenboter door de gekookte aardappelen. Verdeel de aardappelen over een ovenschaal en bak 20 – 25 minuten in de oven.
Verhit ondertussen 1 el boter per persoon in een pan op hoog vuur. Leg de steak in de pan zodra de boter goed heet is. Bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie. Bewaar de pan met bakvet.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
Breng water aan de kook in 2 potten met deksel. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in kleine blokjes. Kook de sperziebonen 6 – 8 minuten en de wortelblokjes 10 – 12 minuten in aparte potten. Giet af en bewaar wat kookvocht van de wortel. Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten in de pan van de steak op middelhoog vuur. Voeg per persoon: 75 ml room, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe. Roer goed en laat de saus indikken op laag vuur.
Verhit een andere pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekjes 6 – 8 minuten. Voeg de sperziebonen toe en bak nog 2 – 3 minuten. Pureer ondertussen in een hoge kom de wortelblokjes samen met de overige room en mosterd tot een crème met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik eventueel wat van het kookvocht om het smeuïger te maken.
Snijd de steak tegen de draad in, in dunne sneetjes. Verdeel de steaksneetjes over de borden en schep de wortelcrème ernaast. Serveer de aardappelen en sperziebonen in mooie schalen. Schenk de saus in een kommetje zodat iedereen deze naar wens kan toevoegen.