Naast het neusje heb je ook het huidje van de zalm. Dat hebben we bewust laten zitten, omdat het zorgt voor extra smaak en gezonde omega 3-vetzuren bevat.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
75 gram
Volkoren couscous
(Bevat Tarwe Kan bevatten Mosterd, Soja, Lupine)
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Wortel
20 gram
Veldsla
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
½ stuk(s)
Handsinaasappel
5 gram
Verse dille, munt & bladpeterselie
1 el
Honing [of plantaardig alternatief]
100 ml
Zoutarme groentebouillon
¼ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
1 el
[Plantaardige] mayonaise
½ tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon in een pot met deksel voor de couscous. Haal de pot van het vuur, voeg de couscous toe en laat, afgedekt, 10 minuten staan. Roer de couscous los met een vork (zie Tip). Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de wortel in schijfjes.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle couscous, maar gebruik 2/3. De overige couscous kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.
Verhit de olijfolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de wortel, de helft van de ui en 30 ml water per persoon toe. Dek de pan af en stoof 5 minuten. Haal het deksel van de pan en bak nog 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de zalmfilet en overige ui toe en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Meng ondertussen in een kleine kom de Afrikaanse kruidenmix met de honing. Draai de zalm om, verdeel de kruidenhoning over de zalm en bak nog 1 - 2 minuten op de andere kant. Voeg 1 el water per persoon toe en laat de saus 1 minuut indikken.
Rasp de appelsien met een fijne rasp. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de appelsien. Snijd de vruchtvleespartjes los van de vliezen, zodat je het vruchtvlees er gemakkelijk met je mes tussenuit kan halen. Snijd de verse kruiden fijn. Voeg de appelsien, verse kruiden en couscous toe aan de pan met wortel en ui. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
Meng in een kleine kom de mayonaise met de wittewijnazijn, 1/2 el water per persoon en appelsienrasp naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de veldsla over diepe borden. Schep de couscous en de zalm erop. Besprenkel met de honingsaus uit de pan. Garneer het gerecht met de appelsienmayo.
Weetje: Wist je dat zalm essentiële vetzuren bevat zoals omega 3? Deze moet je uit je voeding opnemen, want je lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Je krijgt al voldoende omega-3 binnen als je 1 keer per week vis eet, bij voorkeur vette vis zoals haring of zalm.