Piri-piri is een klein, maar pikant pepertje - met als terechte bijnaam de Afrikaanse rode duivel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Briochebroodje
(Bevat Eieren, Tarwe, Melk (inclusief lactose) Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Soja, Gluten)
100 gram
Varkensboerengehakt
(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)
20 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
1.5 tl
Piri-pirikruiden
20 gram
Geraspte pecorino DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Tomaat
1 stuk(s)
Little gem
2.5 gram
Verse oregano
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
250 gram
Dikke frieten met schil
1 tl
Bloem
1.5 el
Olijfolie
1 tl
Witte balsamicoazijn
25 gram
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 20 - 25 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Snijd ondertussen de puntpaprika in de lengte in de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens in dunne repen. Snijd de tomaat in schijfjes. Ris de blaadjes van de oregano. Pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Rode puntpaprika zit bomvol vitamine C. Wist je dat dit de opname van ijzer stimuleert?
Meng het gehakt met de helft van de piri-pirikruiden (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en vorm 1 burger per persoon ter grootte van je handpalm. Meng in een kleine kom de knoflook met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Voeg de garnalen toe en meng goed door. Meng in een tweede kleine kom de overige piri-pirikruiden door de mayonaise.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur, voeg de puntpaprika en oregano toe en dek de pan af. Bak de puntpaprika 8 - 10 minuten. Schep regelmatig om. Verhit een pan zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de burger 2 - 3 minuten per kant. Voeg na 3 minuten de garnalen met marinade toe en bak deze 3 minuten. Verdeel in de laatste minuut de helft van de geraspte pecorino over de burger en laat smelten.
Haal 2 little-gemblaadjes per persoon van de stronk en bewaar apart. Snijd de overige little gem in dunne ringen en meng in een saladekom met 1 tl witte balsamicoazijn per persoon, extra vierge olijfolie naar smaak, peper en zout. Voeg tot slot de gebakken paprikareepjes en de tomaat toe. Bewaar 2 tomatenschijfjes per persoon apart voor op de burger. Bak ondertussen het broodje de laatste 2 - 3 minuten bij de frieten in de oven.
Snijd de garnalen in stukjes. Snijd het briochebroodje open en besmeer met de helft van de pikante mayonaise. Leg de little-gemblaadjes en de tomaat op het briochebroodje. Leg daarop de burger en garnalen. Serveer met de frieten, de salade en de overige mayonaise. Garneer de salade met de overige pecorino.