Benieuwd hoe gember er boven de grond uitziet? Gember is een wortel en zal net als een aardappel gaan groeien als je hem in de potgrond zet.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ bosje(s)
Lente-ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Limoen
75 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
5 gram
Verse koriander en munt
½ tl
Verse gember
25 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Varkenshaasstukjes
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
20 gram
Veldsla
½ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
200 ml
Water
½ tl
Suiker
½ el
Zonnebloemolie
30 ml
Water voor saus
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de limoen met een fijne rasp en pers de limoen uit boven een kleine kom. Verhit de zonnebloemolie in een sauteerpan met deksel op middelmatig vuur. Voeg het witte gedeelte van de lente-ui en de helft van de knoflook toe en bak 2 - 3 minuten. Rasp de gember met een fijne rasp en bewaar apart.
Voeg de rijst toe aan de sauteerpan en bak 2 - 3 minuten. Voeg een snuif zout en per persoon: 200 ml water en 1/2 tl limoenrasp toe en breng afgedekt aan de kook. Verlaag het vuur en kook de rijst in 14 - 17 minuten gaar. Schep tussendoor om en voeg extra water toe als de rijst droogkookt.
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne halve maantjes. Snijd de muntblaadjes fijn. Meng in een kleine kom de yoghurt met de overige knoflook, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon en 1/3 van het limoensap. Breng op smaak met peper en zout.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!
Verhit de boter in een wok of sauteerpan op middelhoog vuur. Voeg de varkenshaasstukjes en gember toe en bak de varkenshaas in 1 - 2 minuten rondom bruin. Voeg de sojasaus, suiker en 2 el water per persoon toe. Meng goed, verlaag het vuur en laat 3 - 4 minuten sudderen tot het vocht verdampt is en stroperig is geworden.
Snijd de koriander grof. Meng het overige limoensap door de rijst en laat afgedekt staan. Meng in een saladekom de komkommer, veldsla en munt met de yoghurtdressing.
Verdeel de limoenrijst over de borden en schep de varkenshaasstukjes erop. Serveer met de frisse komkommersalade en garneer met de gomasio en het groene gedeelte van de lente-ui.