Tajine is ook de benaming van de aardewerken stoofpot waar dit gerecht traditioneel in wordt bereid - langzaam gegaard op hete kolen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
1 stuk(s)
Turkse groene peper
½ stuk(s)
Aubergine
0.99 tl
Paprikapoeder
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
¾ tl
Gemalen kurkuma
1 stuk(s)
Kipfilet
5 gram
Verse bladpeterselie
¼ stuk(s)
Citroen
20 gram
Leccino-olijven
½ stuk(s)
Wortel
½ el
Bruine basterdsuiker
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Extra vierge olijfolie
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en voeg een flinke snuf zout toe. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember. Halveer de Turkse groene peper, verwijder de zaadlijsten en snijd in smalle reepjes. Snijd de aubergine in blokjes van 1 - 2 cm. Halveer de wortel en snijd in halve maantjes.
Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Giet af en bewaar afgedekt in de pan. Zet ondertussen de rest van de ingrediënten en kruiden alvast klaar. Meet de bruine suiker, het paprikapoeder, komijnzaad en de gemalen kurkuma af, zodat je alles vlot kan toevoegen in stap 3 en 4.
Tip: Dit gerecht zit door de aardappelen en groenten vol vezels - wel 1/3 van de ADH. Daarnaast bevat het vooral gezonde, onverzadigde vetten. Zowel vezels als onverzadigde vetten dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de aubergine, wortel, ui, knoflook en gember toe. Roerbak 3 - 4 minuten. Voeg de bruine suiker toe en roerbak 1 - 2 minuten. Maak wat plaats onderin de pan. Voeg de kipfilet en de Turkse groene peper toe (zie Tip). Kruid de kipfilet met peper en zout en bak in 2 minuten per kant bruin. Haal de kipfilet uit de pan en bewaar apart.
Tip: Als je geen plaats meer hebt in de hapjespan, kun je de kipfilet ook apart bakken in een koekenpan.
Voeg het paprikapoeder, komijnzaad, de kurkuma en 1 tl honing per persoon toe en schep goed om. Leg de kipfilet terug in de hapjespan. Voeg ongeveer 50 ml water per persoon toe, zodat 2/3 van de groenten bedekt is met water. Laat het geheel, afgedekt, 12 - 15 minuten op middelmatig vuur sudderen.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd de citroen in kwarten en halveer de olijven. Voeg, als de tajine gaar is, de olijven toe aan de hapjespan. Knijp er naar smaak een citroenpartje boven uit en laat, onafgedekt, nog 5 - 6 minuten verder koken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? 5 gram peterselie per persoon lijkt misschien weinig, maar draagt wel degelijk bij aan je ijzerinname.
Voeg 2/3 van de peterselie en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon toe aan de pan met aardappelen. Breng op smaak met peper en zout en meng goed. Verdeel de aardappelen over soepborden en schep de tajine erbij. Garneer met de overige peterselie en eventueel met de overige citroenpartjes.