Teriyaki-gehaktballetjes met rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Teriyaki-gehaktballetjes met rijst

Teriyaki-gehaktballetjes met rijst

met gebakken groenten en pinda's

Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).

Labels:
Familie
Allergenen:
Sesamzaad
Soja
Tarwe
Pinda's

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

¼ bosje(s)

Lente-ui

75 gram

Jasmijnrijst

200 gram

Groentemix met witte kool

(Kan bevatten Selderij)

5 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

4 stuk(s)

Gemengd-gehaktballetjes met Thaise kruiden

(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)

25 gram

Teriyakisaus

(Bevat Soja, Tarwe)

5 gram

Ongezouten pinda's

(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

1 el

Zonnebloemolie

½ el

Bruine basterdsuiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3401 kJ
Energie (kcal)813 kcal
Vetten37 g
waarvan verzadigd9 g
Koolhydraten87.5 g
waarvan suikers22.9 g
Vezels7.3 g
Eiwitten28.6 g
Zout4.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Wok of hapjespan
Wok of hapjespan
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de rijst.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringen. Bewaar het groene en het witte gedeelte apart van elkaar. 
  • Kook de rijst in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3. Van de overige rijst kun je de volgende dag een rijstsalade maken.

Bakken
2
  • Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de lente-ui 1 - 2 minuten.
  • Voeg de groentemix toe en bak 2 - 3 minuten al roerend op hoog vuur.
  • Voeg de helft van de sesamolie en de helft van de sojasaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) toe aan de groenten en schep om. Breng op smaak met peper en zout.
Gehaktballetjes bakken
3
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de gehaktballetjes in 3 – 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg 1/2 el bruine suiker per persoon toe en schep om tot de suiker gesmolten is.
  • Blus af met de teriyaki, de overige sojasaus, de overige sesamolie en 2 el water per persoon. Verwarm het geheel nog 2 minuten.

 

Serveren
4
  • Hak de pinda's grof.
  • Verdeel de rijst en de gebakken groenten over diepe borden.
  • Schep de teriyaki-gehaktballetjes erop en schenk de teriyaki uit de pan over de groenten en de rijst.
  • Garneer met de pinda's en het groene gedeelte van de lente-ui.