Varkensfilet met cranberrysaus en aardappelgratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensfilet met cranberrysaus en aardappelgratin

Varkensfilet met cranberrysaus en aardappelgratin

met bospeen in sinaasappel-botersaus en appel-spruitensalade

Deze varkensfilet draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor een lokaal, verantwoord en vooral lekker stukje vlees.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd55 minuten
Oventijd55 minuten
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

20 gram

Spekreepjes

250 gram

Aardappelen

50 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

⅓ bosje(s)

Bospeen

½ stuk(s)

Handsinaasappel

10 gram

Amandelschaafsel

½ stuk(s)

Varkensfilet

40 gram

Cranberrychutney

½ stuk(s)

Appel

50 gram

Spruiten

5 gram

Verse bieslook

40 gram

Slamix van veldsla, rucola en babyspinazie

20 gram

Veenbes-pittenmix

Zelf toevoegen

½ el

Zwarte balsamicoazijn

1 tl

Witte balsamicoazijn

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

tl

Honing [of plantaardig alternatief]

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1296 kcal
Energie (kJ)5424 kJ
Vetten66 g
waarvan verzadigd28 g
Koolhydraten104 g
waarvan suikers46 g
Vezels10.6 g
Eiwitten60 g
Zout2 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Koekenpan
Rasp
Dunschiller
Hapjespan met deksel
Saladekom

Instructies

Gratin maken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de helft van de ui 5 - 6 minuten. Voeg eventueel wat olie toe als de ui aanbakt. Was ondertussen de aardappel en snijd in dunne plakken. Zet de aardappelschijfjes rechtop in een ovenschaal. Verdeel de spekblokjes en ui erover - bewaar de koekenpan. Giet de slagroom over de schaal, garneer met de kaas en bak 25 - 35 minuten in de oven.

Voorbereiden
2

Snijd het loof van de bospeen (maar laat een stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers de sinaasappel. Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.

Peen koken
3

Zet de hapjespan met deksel terug op het vuur en smelt de helft van de boter in de pan. Leg de bospeen plat op de bodem, voeg het sinaasappelsap en de rasp toe, dek af en breng aan de kook. Laat, afgedekt 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg een scheutje water toe als de saus te snel inkookt. Haal het deksel van de pan, breng op smaak met peper en laat eventueel nog verder inkoken zonder deksel.

Varkensfilet bakken
4

Smelt de overige boter in de koekenpan van de spek en ui op middelhoog vuur en bak de varkensfilet rondom bruin. Leg de varkensfilet in een ovenschaal en bak 8 - 12 minuten in de oven, of totdat hij rosé is vanbinnen. Verwarm ondertussen op laag vuur het achtergebleven bakvet van de varkensfilet en voeg de cranberrychutney, de zwarte balsamicoazijn en de honing naar smaak toe. Houd de saus op laag vuur warm tot serveren.

Salade maken
5

Halveer de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de spruitjes en de appel met een grove rasp (zie Tip). Snijd de bieslook fijn. Meng in een saladekom de witte balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en peper en zout naar smaak tot een dressing. Voeg de salademix, de geraspte spruiten en appel, de overige rode ui, de cranberry-pittenmix en de helft van de bieslook toe en meng goed.

Tip: Pak het spruitje bij de steelaanzet beet. Zo kun je het hele eetbare deel raspen. Vind je het lastig om de spruitjes te raspen? Snijd ze dan zeer fijn.

Serveren
6

Snijd de varkensfilet in plakken en verdeel de cranberrysaus erover. Leg de bospeen ernaast, schenk de overgebleven saus erbij en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de salade en de aardappelgratin. Garneer de gratin met de overige bieslook.