Deze varkensfilet draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dit staat voor een lokaal, verantwoord en vooral lekker stukje vlees.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
250 gram
Krieltjes
200 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Varkensfilet
1 el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Mosterd
¼ el
Olijfolie
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkensfilet uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Was de krieltjes en snijd doormidden. Leg op een bakplaat met bakpapier en meng met de tijm en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes 25 – 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Weetje: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6, wat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot met deksel. Snijd de ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit in een kleine kom. Kook de sperziebonen, afgedekt, 6 – 8 minuten. De sperziebonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet af in een vergiet en spoel met koud water.
Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing, 1/2 el citroensap en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Bestrooi de varkensfilet met peper en zout. Verhit 1/2 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur. Bak de varkensfilet 1 - 2 minuten per kant, of tot hij gaar is. Haal de varkensfilet uit de pan en bewaar ingepakt in aluminiumfolie.
Bak in dezelfde pan van het vlees de ui en sperziebonen 4 - 6 minuten, of tot de boontjes beetgaar zijn en de ui zacht is (zie Tip). Haal de pan van het vuur en meng 1 el citroendressing per persoon door de ui en boontjes.
Tip: Voeg, als er niet genoeg boter over is in de pan, 1/4 el boter per persoon extra toe.
Snijd de varkensfilet in reepjes en meng de eventueel vrijgekomen sappen van het vlees met de citroendressing. Verdeel de varkensfilet, patatjes en sperziebonen over de borden. Garneer de varkensfilet met de overige citroendressing (zie Tip).
Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met het overige citroenrasp naar smaak.