Varkensoester met zelfgemaakte saus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensoester met zelfgemaakte saus

Varkensoester met zelfgemaakte saus

met peultjes en wortelpuree

Wortels zijn rijk aan vitamine A. Dit geeft je ogen en afweersysteem een extra boost!

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

200 gram

Aardappelen

¾ stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Varkensoester

(Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

100 gram

Peultjes

Zelf toevoegen

125 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

½ tl

Mosterd

2 el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Zwarte peper

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2621 kJ
Energie (kcal)626 kcal
Vetten28.1 g
waarvan verzadigd17.5 g
Koolhydraten56.3 g
waarvan suikers14.5 g
Vezels17 g
Eiwitten32.4 g
Zout1.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan
Garde
Aardappelstamper
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de varkensoester uit de koelkast (zie Tip). Verwarm de oven voor op 160 graden. Bereid de bouillon. Breng water aan de kook in een pot met deksel. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm.

Tip: Het best kun je de varkensoester al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is hij ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Koken
2

Kook de wortels, afgedekt, 20 minuten in de pot met deksel. Voeg na 5 minuten de aardappelen toe. Zorg dat de wortels en aardappelen goed onder water staan. Giet af zodra beide gaar zijn, maar bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.

Varkensoester bakken
3

Verhit 1 el boter per persoon in een pan op middelmatig vuur en fruit de sjalot en knoflook 3 - 4 minuten. Wrijf de varkensoester in met peper. Haal de helft van de sjalot en knoflook uit de pan en bewaar apart. Voeg de varkensoester toe aan de pan en bak in 3 - 4 minuten rondom bruin. Haal de varkensoester daarna uit de pan, leg in een ovenschaal en bak 6 - 8 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en snijd in sneetjes.

Vleessaus maken
4

Zet het vuur van de pan hoog en blus de achtergebleven sjalot en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de saus op smaak met 1/2 tl mosterd per persoon en peper. Laat in 4 - 6 minuten tot de helft reduceren. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude boter per persoon toe. Roer goed door met een garde.

Wortelpuree maken
5

Breng in een steelpan water aan de kook voor de peultjes en kook de peultjes in 4 - 6 minuten gaar. Giet af en spoel af onder koud water. Voeg de overige sjalot en knoflook toe aan de pot met wortels en aardappelen. Stamp tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper.

Serveren
6

Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkensoester ernaast. Schep de peultjes erop en serveer met de vleessaus.