Steak met cheezy groentegratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Steak met cheezy groentegratin

Steak met cheezy groentegratin

met patatjes, bieslook en courgette

De Fransen gebruiken het woord 'gratin' niet alleen voor een krokant korstje uit de oven, maar ook om de Parijse elite te omschrijven.

Labels:
Familie
Allergenen:
Selderij
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd55 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Gemarineerde steak

(Bevat Selderij Kan bevatten Ei, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Courgette

½ stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Ui

2.5 gram

Verse bieslook

(Kan bevatten Selderij)

15 gram

Geraspte Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

75 gram

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] boter

½ el

Olijfolie

20 ml

Water

125 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Bloem

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3489 kJ
Energie (kcal)834 kcal
Vetten50.3 g
waarvan verzadigd28.8 g
Koolhydraten58.1 g
waarvan suikers13.5 g
Vezels13.8 g
Eiwitten36.9 g
Zout1.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in stukken van 2 cm. Snijd de wortel in dunne schijfjes. Kook de aardappelen en wortel, afgedekt, 10 - 13 minuten. Giet af en laat uitstomen.

Courgette stoven
2

Snijd de courgette in blokjes. Verhit de helft van de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de courgette 3 - 4 minuten en voeg daarna de aangegeven hoeveelheid water toe. Laat de courgette, afgedekt, 6 - 8 minuten stoven. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout. Bereid ondertussen de bouillon en snijd de bieslook fijn.

Roux maken
3

Verhit de helft van de boter in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak 2 - 3 minuten al roerend. Verlaag het vuur, giet dan de room erbij en roer met een garde tot de room is opgenomen. Verhoog het vuur en herhaal deze stap met de bouillon. Laat de roux 3 - 4 minuten zachtjes pruttelen tot de bouillon is opgenomen en roer dan 2/3 van de bieslook erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Gratin bakken
4

Vet een ovenschaal in met de overige olijfolie. Verdeel de aardappelen, wortel en courgette over de ovenschaal. Giet de saus eroverheen en bestrooi met de kaas. Bak 15 - 25 minuten in de oven, of tot de korst goudbruin kleurt.

Weetje: Courgette behoort, net als komkommer, pompoen en tomaat, tot de vruchtgroenten. Wist je dat courgette rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?

Steak bakken
5

Snijd de ui in halve ringen. Verhit, wanneer de gratin nog 10 minuten in de oven moet, de overige boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de pan goed is, de steak en de ui toe en bak de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal de steak uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.

Serveren
6

Snijd de steak, tegen de draad in, in dunne sneetjes. Serveer de gratin op borden met de steak en ui ernaast. Garneer met de overige bieslook.