Een avondje uitpakken zonder je spaarpot te breken? Onze klassiekers toverden we om in een speciale editie met luxe twist en vol verrassende smaken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Spinazie
20 gram
Grana Padanovlokken DOP
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
25 gram
Blauwekaasblokjes
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Verse lasagnebladen
(Bevat Eieren, Tarwe)
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
40 gram
Kruidenroomkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
[Plantaardige] boter
20 gram
Bloem
1 el
Olijfolie
300 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid een bouillon van per persoon: 250 ml heet water en 1/4 bouillonblokje. Snijd de courgette in plakken van maximaal 1/2 cm dik.
Meng in een kom de courgette met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout (zie Tip). Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten in de oven. Snipper ondertussen de ui fijn en pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Wil je afwas besparen? Meng de courgette en olijfolie dan direct op de bakplaat met bakpapier.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een wok of hapjespan en fruit de ui en de knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde droog. Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer met de garde tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze handeling 2 keer met de overige bouillon, roer tot de saus glad is, breng aan de kook en laat nog 1 - 2 minuten indikken (zie Tip). Breng op smaak met peper.
Tip: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en roomboter let. Meet het eventueel zelf af met maatlepels (of een weegschaal): 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Voeg de Italiaanse kruiden en spinazie toe aan de saus en laat al roerend slinken. Voeg ten slotte de kruidenroomkaas,1/3 van de grana padano, peper en zout toe. Kook het geheel nog 2 - 3 minuten. Vet een ovenschaal in met roomboter of olijfolie. Snijd de lasagnebladen op maat voor de ovenschaal.
Weetje: Spinazie is rijk aan ijzer, wat bijdraagt aan een energiek gevoel. Eet je geen vlees? Let er dan op dat je wel voldoende ijzer binnenkrijgt door bijvoorbeeld spinazie te eten of andere groene groenten, peulvruchten, noten, zaden of tofu.
Schenk een laagje saus in de ovenschaal. Bedek met lasagnebladen en druk deze goed aan (zie Tip). Bedek deze weer met een laagje saus en leg daarna een paar courgetteplakken op de lasagnebladen. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, maar zorg dat je wat saus overhoudt voor de bovenkant.
Tip: Door de lasagnebladen aan te drukken, wordt de saus goed verdeeld en gaart de lasagne gelijkmatiger.
Dek de lasagne af met een laagje saus en bestrooi met de overige grana padano-vlokken en de blauwe-kaasblokjes. Bak de lasagne 30 - 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat voor het serveren 3 minuten rusten, zodat hij steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.