Minder vlees eten is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. Wist je dat je 101 liter water bespaart door een week geen vlees te eten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
125 gram
Kastanjechampignons
⅓ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Laurierblad
50 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Bladerdeegkoekje
2.5 gram
Verse krulpeterselie
½ stuk(s)
Tomaat
30 gram
Veldsla
8 ml
Olijfolie met citroen
naar smaak
Peper en zout
2 el
[Plantaardige] boter
ml
[Plantaardige] melk
100 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Bloem
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Veeg de kastanjechampignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakken. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen
Tip: Wist je dat kastanjechampignons een bron zijn van vitamine B2? Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel. Roerbak de knoflook, ui, wortel en champignons 4 - 6 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens per persoon: 1 el roomboter en 1 el bloem toe. Bak 1 - 2 minuten. Voeg het laurierblad, de bouillon en de slagroom toe. Roer goed door zodat de saus één geheel wordt. Laat dit, afgedekt, 6 - 8 minuten op laag vuur zachtjes inkoken.
Leg het bladerdeegkoekje op een bakplaat met bakpapier en verwarm 5 - 8 minuten in de oven. Hak ondertussen de krulpeterselie grof. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een gladde puree. Voeg de overige roomboter en een scheutje melk toe om het geheel smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de tomaat in parten. Meng in een saladekom de veldsla en tomaat met de olijfolie met citroen. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat tomaten veel voordelen hebben voor je gezondheid? Ze zijn rijk aan vitamine A, C, E én lycopeen. Lycopeen is een antioxidant en beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden. Hoe rijper de tomaat, hoe meer lycopeen!
Leg op elk bord een bladerdeegkoekje en vul deze met de vegetarische vol-au-vent. Serveer de aardappelpuree en salade ernaast. Garneer met de krulpeterselie.