Tijdens de Gentse Feesten brengen we een ode aan de Arteveldestad met Gentse waterzooi op het menu. Waterzooi is een traditioneel Gents stoofpotje gemaakt van kip, groenten, room en aardappelen. De perfecte stevige bodem om de 'Gentse fieste' feestelijk in te zetten én de Irish coffees op de Vlasmarkt de baas te kunnen. De leute!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 stuk(s)
Gemarineerde kipdrumsticks
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Laurierblad
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Bleekselderij
(Bevat Selderij)
5 gram
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
200 gram
Vastkokende aardappelen
50 gram
Peen
100 gram
Prei
50 ml
Slagroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Groentebouillonblokje
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Breng 400 ml water per persoon aan de kook in een steelpan met deksel en verkruimel er 1 bouillonblokje per persoon boven. Snijd de kippendij op 2 plekken in tot het bot. Voeg de kippendij, takjes tijm en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken, tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.
Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.
Snijd de peen en de prei in lange, zeer dunne reepjes (zoals lucifers)(**tip).
Verhit 1 el roomboter per persoon in een grote pan of soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, peen, bleekselderij, aardappelen, 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten, afgedekt, koken.
Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de slagroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.