Lichte waterzooi van koolvis
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Lichte waterzooi van koolvis

Lichte waterzooi van koolvis

met wortel, prei en patatjes

Een Gentse klassieker vandaag! Wist je dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?

Labels:
Caloriebewust
Allergenen:
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Prei

1 stuk(s)

Wortel

2.5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Koolvis

(Bevat Vis)

50 gram

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

300 ml

Zoutarme visbouillon

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Wittewijnazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2246 kJ
Energie (kcal)537 kcal
Vetten23.3 g
waarvan verzadigd14.5 g
Koolhydraten51 g
waarvan suikers11.7 g
Vezels19.8 g
Eiwitten28.5 g
Zout1.5 g

Benodigdheden

Soeppan of grote pan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon en voeg het laurierblad toe.
  • Snipper de ui.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Snijd de wortel in dunne halve maantjes.
Waterzooi bereiden
2
  • Verhit 1 el boter per persoon in een soeppot of grote pot met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 1 - 2 minuten.
  • Voeg daarna de prei, wortel en aardappelen toe en bak 3 - 4 minuten.
  • Blus af met de wittewijnazijn en de bouillon met het laurierblad. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 20 minuten koken, of tot de aardappelen gaar zijn.
Snijden
3
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn.
  • Snijd de vis in blokjes van 2 cm.
  • Verlaag het vuur van de waterzooi wanneer de patatjes gaar zijn zodat het niet meer kookt.
Serveren
4
  • Meng de culinaire room en de helft van de peterselie door de waterzooi. 
  • Leg de visstukjes in de waterzooi en pocheer, afgedekt, 3 - 5 minuten op laag vuur.
  • Verdeel de waterzooi over kommen of diepe borden.
  • Garneer met de overige peterselie.