De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
350 gram
Witte asperges
1 stuk(s)
Ei
2.5 gram
Verse krulpeterselie
3 plak(ken)
Achterham
50 gram
Hollandaisesaus
naar smaak
Peper en zout
1 el
[Plantaardige] boter
Kook 1 liter water per persoon voor de asperges in een grote pan met deksel, of een aspergepan (zie Tip). Kook in een andere pan met deksel 400 ml water per persoon voor de aardappelen.
Tip: Heb je geen aspergepan of hoge pan in huis? Je kunt ook een lagere pan gebruiken – leg de asperges er dan plat in.
Was of schil de aardappelen grondig en halveer ze. Snijd de grote aardappelen in kwarten. Snijd de onderste 2 cm van de asperges. Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop naar beneden. De kop hoeft niet geschild te worden.
Kook de aardappelen, afgedekt, 15 - 20 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Wist je dat aardappelen supergezonde energiebronnen zijn? Naast veel vezels en kalium bevatten ze ook veel vitaminen. Zoals vitamine B6 en B11 voor je energieniveau, en vitamine C voor een sterke weerstand.
Kook de asperges 12 - 15 minuten in de grote pan met deksel of in de aspergepan. Kook de eieren de eerste 8 minuten met de asperges mee (zie Tip). Haal de eieren daarna uit de pan en laat ze schrikken onder koud water.
Tip: Liever een zachtgekookt ei? Kook hem dan 5 minuten in plaats van 8 minuten.
Schenk de hollandaisesaus in een steelpan en verwarm 4 - 6 minuten op laag vuur. Roer tussendoor goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Snijd ondertussen de krulpeterselie fijn. Smelt vlak voor het serveren de roomboter in een tweede steelpan op laag vuur en voeg de krulpeterselie toe (zie Tip 1). Breng op smaak met peper en zout. Pel de eieren en snijd doormidden. Haal de plakken ham van elkaar en rol ze op (zie Tip 2).
Tip: Heb je geen tweede steelpan? Gebruik dan een kleine koekenpan. Je kunt de ham ook warm eten. Verpak de plakken ham in aluminiumfolie en verwarm 5 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Verdeel de asperges en de aardappelen over de borden. Leg de hamrolletjes erbij. Schenk de gesmolten roomboter over de aardappelen en leg de halve eieren op de asperges. Garneer met de warme hollandaisesaus.