Wortel-preistoemp met spekjes en gehaktballetjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Wortel-preistoemp met spekjes en gehaktballetjes

Wortel-preistoemp met spekjes en gehaktballetjes

met zelfgemaakte saus

Wist je dat aardappelen meer vitaminen behouden als je ze met schil en al kookt? Daarnaast bespaart dit jou ook nog eens tijd. Een win-winsituatie!

Labels:
Familie
Allergenen:
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

25 gram

Spekreepjes

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Ketjap manis

(Bevat Soja, Tarwe)

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] boter

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

1 tl

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3631 kJ
Energie (kcal)868 kcal
Vetten50.5 g
waarvan verzadigd26 g
Koolhydraten63.7 g
waarvan suikers17.3 g
Vezels18.3 g
Eiwitten31.9 g
Zout2.3 g

Benodigdheden

Pan
Schuimspaan
Koekenpan
Hapjespan
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen en wortels koken
1

Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot (zie Tip). Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in stukken van 3 cm. Kook de wortel en aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee potten voor de wortel en aardappelen.

Spekreepjes bakken
2

Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 7 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

Prei stoven
3

Snijd ondertussen de prei in dunne ringen. Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan. Laat de prei 5 - 7 minuten stoven. Breng op smaak met peper en zout.

Gehaktballen bakken
4

Verhit de pan van de spekjes opnieuw op middelhoog vuur en voeg 1/2 el boter per persoon toe. Bak de gehaktballetjes in 4 - 6 minuten rondom bruin. Haal ze uit de pan en bewaar apart (zie Tip). Voeg per persoon: 1/2 el boter, 1/2 tl mosterd, 10 ml ketjap en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door met een garde en blus af met 50 ml water per persoon. Voeg de gehaktballetjes weer toe en laat het geheel zachtjes indikken tot serveren.

Tip: De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn. Je verwarmt ze later nog in de saus.

Stoemp maken
5

Voeg de prei toe aan de pot met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg per persoon: 1/2 el boter, 1/2 tl mosterd en een scheutje melk toe. Roer de spekreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de wortel-preistoemp over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en schenk de saus erover.

Weetje: Wist je dat we gemiddeld nog geen 150 gram groente eten per dag? Dat is een stuk minder dan de ADH. Geen zorgen, deze maaltijd bevat ruim 250 gram groente per portie!