Zalmfilet met frisse risotto
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zalmfilet met frisse risotto

Zalmfilet met frisse risotto

met courgette en venkel

Risottorijst is zeer geschikt voor dit gerecht omdat de korrels meer zetmeel bevatten dan andere rijstsoorten, wat zorgt voor een extra romige structuur.

Labels:
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Venkel

½ stuk(s)

Courgette

75 gram

Risottorijst

1 stuk(s)

Zalmfilet

25 gram

Biologische zure room

25 gram

Geraspte belegen kaas

Zelf toevoegen

1.5 el

Wittewijnazijn

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Suiker

¾ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

350 ml

Zoutarme groentebouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)891 kcal
Energie (kJ)3729 kJ
Vetten44 g
waarvan verzadigd16 g
Koolhydraten83 g
waarvan suikers15 g
Vezels4.7 g
Eiwitten35 g
Zout5 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Kom
Hapjespan met deksel
Koekenpan
Keukenpapier

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon (zie Tip). Snipper de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in zeer dunne reepjes. Houd het eventuele venkelloof apart. Snijd de courgette in dunne plakken. Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout en bak 18 - 20 minuten in de oven.

Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 200 ml bouillon per persoon en vul aan met 150 ml kokend water per persoon.

Venkel bereiden
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en 3/4 van de venkel toe. Bak 4 - 5 minuten. Meng ondertussen in een kom de overige venkel met per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1 tl suiker en een snuf zout. Meng goed en bewaar apart, zodat de smaken goed intrekken. Schep af en toe om.

Risotto maken
3

Voeg de risottorijst en de knoflook toe aan de wok of hapjespan en bak al roerend 2 minuten op laag vuur. Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon en voeg 1/3 van de bouillon toe. Laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Risotto afmaken
4

Voeg, zodra de bouillon door de rijstkorrels is opgenomen, opnieuw 1/3 van de bouillon toe. Herhaal dit met de rest van de bouillon. Kook de risotto in 15 - 20 minuten op laag vuur gaar (zie Tip). Roer regelmatig door. Voeg eventueel extra water of bouillon toe om de korrels verder te laten garen.

Tip: De risotto is gaar zodra de korrels vanbuiten zacht zijn en vanbinnen nog een lichte bite hebben.

Zalmfilet bakken
5

Controleer de courgette in de oven (zie Tip). Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Bak de zalm 2 - 3 minuten op de huid en 1 - 2 minuten op de andere zijde.

Tip: Is de courgette al klaar? Zet de oven dan uit en houd de courgette warm tot serveren.

Serveren
6

Voeg de zure room, de courgette en de helft van de geraspte kaas toe aan de risotto. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Serveer de risotto over diepe borden en schep de zalm erop. Garneer met de overige geraspte kaas en het eventuele venkelloof. Serveer de venkelsalade ernaast (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aangegeven portie risotto per persoon en laat het garneren met de geraspte kaas achterwege. Verwerk de overige risotto en geraspte kaas de volgende dag in een lunchsalade.