FLAG: Panko heeft een grovere korrel dan gewoon paneermeel - vermengd met rozemarijn geeft dit een onweerstaanbare crunch.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 gram
Varkensboerengehakt
1 stuk(s)
Ei
25 gram
Panko paneermeel
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
250 gram
Aardappelen
½ bosje(s)
Bospeen
½ zakje(s)
Gedroogde rozemarijn
50 gram
Peultjes
¾ el
[Plantaardige] boter
5 ml
[Plantaardige] melk
½ el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
½ el
Witte balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het gehakt in een grote kom met een halve eierdooier per persoon, de helft van het paneermeel en de kaas. Breng op smaak met peper en zout. Meng goed, tot je een stevig mengsel overhoudt. Rol 2 stevige boomstammetjes per persoon en leg ze in de koelkast tot gebruik.
Breng in 2 pannen met deksel ruim water aan de kook voor de aardappelen en de peen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Verwijder het loof van de peen - laat een klein stukje groen zitten - en schil dan de peen.
Verdeel het overige paneermeel over een diep bord en schep 1,5 tl gedroogde rozemarijn per persoon in een kleine kom. Druk de zijkant van elk boomstammetje eerst in de rozemarijn en rol het dan door het paneermeel. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de boomstammetjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Leg de boomstammetjes daarna in een ovenschaal en bak ze 12 - 16 minuten in de oven.
Kook ondertussen de aardappelen, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar in een van de pannen met deksel. Giet daarna af en laat uitstomen zonder deksel. Kook de peen met een snuf zout in 6 - 8 minuten gaar in de andere pan met deksel. Voeg de laatste 4 minuten de peultjes toe aan de peen en kook mee. Giet af, spoel af onder koud water en laat uitstomen zonder deksel.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de peen en peultjes toe en bak 1 minuut. Blus af met 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon en breng op smaak met peper en zout. Stamp de aardappelen tot puree. Voeg 1/2 boter per persoon en een scheutje melk toe, om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de boomstammetjes en de puree over de borden. Serveer met de peultjes en peen.