Steeds meer mensen laten vlees en vis vaker liggen en ontdekken de voordelen van groeten en fruit. Dat zien wij ook terug in de groeiende interesse voor veggieboxen . Maar velen gaan een stapje verder. De interesse voor veganisme is het afgelopen jaar met 49% toegenomen, blijkt uit onlinezoekgedrag*. In een veganistische keuken is geen enkel dierlijk product terug te vinden, maar wel een dieet rijk aan groenten, fruit, granen en noten. Ben je nog niet helemaal klaar om kaas en eieren volledig naast je neer te leggen, maar ben je wel bewust met voeding bezig? Dan behoor jij misschien wel tot de flexitariƫrs. Hierbij wordt aandachtig met gezondheid en milieu omgegaan door de inname van dierlijke producten te verminderen. Zal de trend van biologisch, duurzaam, bewust en plantaardig eten ook in 2022 blijven toenemen? Wij hopen van wel.
*Gebaseerd op data uit keywordtool.io voor de term āveganismeā (dec 2020 - nov 2021) in Vlaanderen
Bewustzijn over voeding neemt diverse vormen aan. Zo zijn er allerlei innovatieve technische ontwikkelingen die voeding zo biologisch en duurzaam mogelijk produceren. Ook worden er verschillende plantaardige alternatieven gevonden voor bestaande dierlijke producten. De wortelāspekā en maisāribbetjesā waren al een hit op TikTok het afgelopen jaar. Ook werd er in het afgelopen jaar 23% meer gezocht op 'plantaardige melk' (met een gemiddeld zoekvolume van 480) ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2022 zal, naar verwachting, naast sojamelk ook haver- en aardappelmelk aan populariteit winnen. In het afgelopen jaar nam de interesse voor aardappelmelk en havermelk respectievelijk met 400% en 81% toe in BelgiĆ«*. Met een gemiddeld zoekvolume van respectievelijk 10 per maand en 1000 per maand lijkt het erop dat deze trend een blijvertje is. Wil je ook eens de melk-trend van gekookte aardappelen met water uitproberen? Kook dan eens dit ontbijtje of gezond toetje van havermout uit de oven met aardappelmelk, of een andere plantaardige variant.
*'Plantaardige melkā source: keywordtool.io dec 2020 - nov 2021 in Belgie. Het zoekvolume op āhavermelkā is in BelgiĆ« het afgelopen jaar met 81% toegenomen met een gemiddeld zoekvolume van 1000 (source: keywordtool.io, dec 2020 - nov 2021).
Gebaseerd op data uit keywordtool.io (juni t/m november 2021 voor de term āaardappelmelk' in BelgiĆ«)
Betekent dit dat pescetariĆ«rs (mensen die geen vlees maar wel vis eten) tijdens de lockdown vegetariĆ«rs zijn geworden? Belgische thuiskoks kiezen het liefst vegetarische proteĆÆnen, zo blijkt uit de verkoopsgegevens van HelloFresh: ruim 40% koos voor recepten met een vegetarische proteĆÆne. Daarnaast bevatten 12,5% van de recepten die Belgen bestelden kip, rundsvlees en varkensvlees. De verdeling tussen rundsvlees, kip, vis en varkensvlees is ongeveer gelijk gebleven met vorig jaar, maar er werd minder witvis (van 8,6% naar 5%) en zeevruchten (van 2,8% naar 1,3%) besteld. Wat wel opvalt, is dat Belgen meer vegetarische gerechten bestelden (van 32,9% naar 40,2%).
Ook in de online zoekopdrachten in Google zien we deze trend terugkomen. Afgelopen jaar werd er ruim 23% vaker gezocht naar 'vegetarische recepten' dan vorig jaar.
)
Net als vorig jaar (2020) blijft de Italiaanse keuken met stipt op 1 favoriet wanneer het gaat om maaltijdboxen van HelloFresh. Zo bestond ruim 29% van de bestellingen in 2021 uit Italiaanse recepten. In 2020 bestond 27% van de bestellingen uit boxen met Italiaanse gerechten. Een andere stijging is te zien in het aantal fusion- en Nederlandse gerechten dat besteld is in 2021. Zo werden er 1% meer fusiongerechten besteld en bijna 1% meer Nederlandse gerechten. Keukens die dit jaar minder favoriet waren in vergelijking tot 2020 waren de Mexicaanse keuken (-2%) en, tot verbazing, onze eigen Belgische keuken (-1%).
Onderstaand lijstje kunt u een opsomming vinden waar de Italiaanse gerechten van HelloFresh voornamelijk gegeten worden:
Ik kijk uit naar de linguine met pompoen en krokant spek maar ook naar de plaattaart met pompoen en geitenkaas, want het pompoenseizoen gaat weer bijna van start. Ook van macaroni met hesp en kaas en eigenlijk elk gerecht met gratin dauphinois word ik enthousiast. Extra lekker voor de winterdagen die eraan komen! Mijn favoriet van vroeger is de zelfgemaakte fishsticks met tartaarsaus. En binnen 4 weken hebben we weer de kip met spek en kweeperenmoes. Je kunt van kweeperen trouwens ook lekkere confituur maken.
-Vicenta Ferreira Pinheiro
Voorspellingen zijn altijd lastig, maar ik denk dat er een balans zal komen tussen uit eten gaan, bestellen en thuis koken. Ik denk dat door het veel thuis zijn (door de covid-situatie) en het weinig zien van familie en vrienden, we op zoek waren naar andere mogelijkheden en daar was een maaltijdbox een goede oplossing voor. Desondanks zullen we de maaltijdboxen nog steeds gebruiken, maar minder vaak. Misschien kunnen we mensen aanmoedigen om boxen te blijven bestellen door nieuwe thema's aan te bieden of ons menu uit te breiden met meer caloriebewuste recepten.. We gaan het zien!
-Vicenta Ferreira Pinheiro