Balletjes in tomatensaus mmmmmm lekker ! Met bloemkoolpuree, ook nog eens veel groentjes !
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Sjalot
5 gram
Verse bladpeterselie en tijm
100 gram
Varkensboerengehakt
(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)
4 stuk(s)
Ei
15 gram
Panko paneermeel
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Aardappelen
250 gram
Bloemkool
10 snufje
Nootmuskaat
200 gram
Passata
1 pak(ken)
Tomatenblokjes
½ takje(s)
Verse rozemarijn
15 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
[Plantaardige] melk
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
½ el
Bloem
1 el
[Plantaardige] boter
½ el
Zwarte balsamicoazijn
Snipper de sjalot. Snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom het boerengehakt, de helft van de sjalot, de helft van de bladpeterselie, 1/2 ei per persoon (zie TIP) en de panko. Breng op smaak met peper en zout. Kneed goed door en rol 3 balletjes per persoon.
Tip: Maak je dit recept voor een oneven aantal? Kluts het ei dan eerst in een kommetje en gebruik daar de helft van.
Verhit 1/2 el boter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de balletjes in 5 - 6 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Voeg de knoflook en overige sjalot toe aan dezelfde hapjespan en bak 1 - 2 minuten in het bakvet van de balletjes. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een grote pan met deksel voor de bloemkool en aardappel.
Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Kook de aardappel, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de bloemkool toe. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Rasp ondertussen een mespuntje per persoon van de nootmuskaat.
Voeg de passata en 1/2 el bloem per persoon toe aan hapjespan met knoflook en sjalot. Bak 3 - 4 minuten zonder deksel. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de tomatenblokjes en 2 el water per persoon. Breng op smaak met peper en zout en voeg de takjes rozemarijn en tijm toe. Breng, afgedekt, aan de kook en voeg de balletjes weer toe. Kook 10 - 15 minuten zachtjes op laag vuur terwijl je de puree maakt.
Mix de bloemkool en aardappel in de pan met een staafmixer tot een gladde puree (zie TIP). Voeg 1/2 el boter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg 1 tl mosterd per persoon toe en meng goed. Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat per persoon. Roer dan de belegen kaas door de bloemkoolpuree.
Tip: Plet eventueel de bloemkool en aardappelen eerst met een aardappelstamper.
Serveer de balletjes in tomatensaus met de bloemkoolpuree. Garneer met de overige bladpeterselie.