Bowl op z'n Japans met kipgehaktballetjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bowl op z'n Japans met kipgehaktballetjes

Bowl op z'n Japans met kipgehaktballetjes

met groene groenten en knoflookrijst

Door de rijst in knoflook en sesamolie te bereiden voeg je extra veel smaak toe aan dit gerecht!

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Eet mij eerst
Allergenen:
Soja
Tarwe
Sesamzaad

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

100 gram

Kipgehakt met Oosterse kruiden

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

1 stuk(s)

Knoflookteen

75 gram

Risottorijst

¼ bosje(s)

Lente-ui

½ stuk(s)

Paksoi

50 gram

Sojabonen

(Bevat Soja)

5 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

⅓ zakje(s)

Furikake

(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe)

⅓ stuk(s)

[Mini-]komkommer

Zelf toevoegen

1 el

Wittewijnazijn

110 ml

Zoutarme kippenbouillon

2 el

Water voor saus

½ el

Zonnebloemolie

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)639 kcal
Energie (kJ)2673 kJ
Vetten21.1 g
waarvan verzadigd4.3 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers11.4 g
Vezels6.4 g
Eiwitten32.4 g
Zout3.5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Koekenpan met deksel
Koekenpan

Instructies

Rijst koken
1

Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Verhit de helft van de sesamolie in een pot met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook en de helft van het witte gedeelte van de lente-ui in 2 - 3 minuten goudbruin. Voeg de risottorijst en de kippenbouillon toe aan de pot. Zet het vuur laag en kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar (zie Tip). Bewaar afgedekt tot serveren.

Tip: Voeg eventueel meer kokend water toe als de rijst te snel droogkookt.

Groenten snijden
2

Verwijder ondertussen de steelaanzet van de paksoi, snijd zowel de stelen als het blad van de paksoi klein en bewaar de stelen en groene bladeren apart van elkaar. Snijd de komkommer in halve maantjes, meng in een kom met 1/2 el wittewijnazijn per persoon en breng eventueel op smaak met peper.

Weetje: Paksoi bevat veel foliumzuur, een vitamine die behoort tot het vitamine B-complex. Deze vitamine is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen - en dit is nodig voor energie!

Kipgehaktballetjes maken
3

Meng in een tweede kom het gehakt met het overige witte gedeelte van de lente-ui. Draai 3 - 4 balletjes per persoon van het gehakt. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn. 

 

Groenten bakken
4

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een tweede pan op middelhoog vuur. Voeg het witte gedeelte van de paksoi en de sojabonen toe en bak 4 minuten. Voeg het groene gedeelte van de paksoi toe en bak 1 minuut verder. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit, maar laat de groenten in de pan tot serveren.

Saus maken
5

Voeg de sojasaus en per persoon: 2 el water en 1/2 el honing toe aan de pan met gehaktballetjes (zie Tip). Verhit het geheel al roerend nog 2 - 3 minuten.

Tip: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de sojasaus toe. Wie wil kan na het serveren naar smaak meer toevoegen.

Serveren
6

Verdeel de rijst over diepe borden. Leg de paksoi, sojabonen en gehaktballetjes erop. Giet de overige soja-honingsaus over de gehaktballetjes en de groenten. Leg de zure komkommer erbij. Garneer het gerecht met de overige sesamolie, de furikake en het groene gedeelte van de lente-ui.