De pompoenpit is de kampioen onder de zaden en noten door het hoge magnesiumgehalte. Dit mineraal is onder andere essentieel voor een gezonde bloeddruk.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Zoete aardappel
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
200 gram
Bloemkool
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
40 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
0.17 zakje(s)
Gemalen komijnzaad
5 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
2.5 gram
Verse munt
(Kan bevatten Selderij)
20 gram
Rucola en veldsla
25 gram
Verse geitenkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
175 ml
Zoutarme paddenstoelen- of groentebouillon
½ tl
Mosterd
½ el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng in een grote kom de zoete aardappel met per persoon: 3/4 tl Midden-Oosterse kruiden, 1/4 el olijfolie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in de oven.
Snijd vervolgens de bloemkool in roosjes. Snijd de wortel in halve maantjes van maximaal 1/2 cm dik. Snijd de ui in halve ringen. Meng in dezelfde grote kom alle groenten met per persoon: 3/4 tl Midden-Oosterse kruiden, 1/4 el olijfolie, peper en zout.
Schep de zoete aardappel aan het einde van de baktijd om en voeg de bloemkool, wortel en ui toe aan de bakplaat. Bak nog 20 - 25 minuten verder in de oven. Schep halverwege om. Meng in een pot met deksel de bulgur met het gemalen komijnzaad en bak al roerend 1 minuut op middelmatig vuur. Schenk de bouillon over de bulgur en kook de bulgur, afgedekt, 10 minuten op laag vuur. Giet af. Roer de bulgur daarna los met een vork.
Verhit een pan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verkruimel de verse geitenkaas en houd apart. Snijd de verse munt fijn. Meng in een saladekom de verse munt met de slamix.
Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el zwarte balsamicoazijn en 1/2 tl mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de ovengroenten, bulgur en dressing toe aan de saladekom en meng goed. Breng de salade verder op smaak met peper, zout en eventueel extra vierge olijfolie.
Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de geitenkaas en pompoenpitten.
Weetje: De bulgur in deze maaltijd is een volkoren graan. Volkoren granen bevatten in vergelijking met witte graanproducten niet alleen meer vezels, maar ook 3 tot 5 keer meer vitaminen en mineralen, zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamine B1 en B2.