De pompoenpit is de kampioen onder de zaden en noten door het hoge magnesiumgehalte. Dit mineraal is onder andere essentieel voor een gezonde bloeddruk.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Zoete aardappel
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
40 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
0.17 zakje(s)
Gemalen komijnzaad
5 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ stuk(s)
Tomaat
2.5 gram
Verse munt
(Kan bevatten Selderij)
20 gram
Rucola en veldsla
25 gram
Verse geitenkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Rode puntpaprika
175 ml
Zoutarme groentebouillon
½ tl
Mosterd
½ el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng in een grote kom de zoete aardappel met per persoon: 3/4 tl Midden-Oosterse kruiden en 1/4 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de zoete aardappel over een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de puntpaprika in dunne repen. Snijd de wortel in halve maantjes van 1/2 cm dik. Snijd de ui in halve ringen. Meng in dezelfde grote kom de groenten met de overige olijfolie en de overige Midden-Oosterse kruidenmix.
Schep de zoete aardappel aan het einde van de baktijd om en voeg de groenten toe aan de bakplaat (zie Tip). Bak samen nog 20 - 25 minuten in de oven. Schep halverwege om. Meng in een pot met deksel de bulgur met het gemalen komijnzaad en bak 1 minuut al roerend op middelmatig vuur. Schenk de bouillon over de bulgur en kook de bulgur, afgedekt, 10 minuten op laag vuur. Giet af. Roer de bulgur daarna los met een vork.
Tip: Gebruik eventueel een tweede bakplaat als er geen ruimte meer is
Verhit een pan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verkruimel de verse geitenkaas en bewaar apart. Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de muntblaadjes fijn. Meng in een saladekom de tomaat en munt met de slamix.
Meng in een kleine kom de extra vierge olijfolie, zwarte balsamicoazijn en mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de geroosterde groenten, de dressing en de bulgur toe aan de saladekom en schep alles goed om. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de bulgursalade over de borden en garneer met de geitenkaas en pompoenpitten.
Weetje: De bulgur in deze maaltijd is een volkoren graan. Volkoren granen bevatten in vergelijking met witte graanproducten niet alleen meer vezels, maar ook 3 tot 5 keer meer vitaminen en mineralen, zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamine B1 en B2.