Tomaten hebben van nature een hartige smaak, of zoals ze in het Japans zeggen, umami. Doordat je de tomaten in dit gerecht lang stooft, concentreert de smaak en worden ze nog hartiger. Dat combineert goed met het kruidige gehakt en de zachte aubergine.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
½ stuk(s)
Rode paprika
2 stuk(s)
Pruimtomaat
3 bosje(s)
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
2 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
½ stuk(s)
Biologisch wit broodje met roggedesem
(Bevat Gluten, Soja, Sesamzaad)
100 gram
Rundertartaar
1 tl
Gemalen komijnzaad
1 tl
Paprikapoeder
½ el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Groentebouillon
¼ el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en de rode paprika en snijd beide klein.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en de krulpeterselie fijn. Verhit de helft van de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, knoflook en rode peper 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze in 10 minuten bruin, of totdat ze zacht zijn.
Voeg na 10 minuten de paprika en de blokjes tomaat toe aan de wok of hapjespan en bak nog 2 minuten. Voeg 30 ml water per persoon toe en verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten, afgedekt, zachtjes koken op middellaag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Maak voor ieder ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Bestrooi de eieren met peper en zout. Laat de eieren, afgedekt, in 10 – 12 minuten stollen (zie tip). Haal de laatste 4 minuten de deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat overtollig vocht verdampen. Bak ondertussen het zuurdesembrood 8 – 10 minuten in de oven (zie tip).
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de rundertartaar, de komijn en het paprikapoeder toe. Bak de rundertartaar in 3 minuten los op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de groentestoof met de eieren over de borden en bestrooi met de rundertartaar. Garneer met de krulpeterselie en serveer met het zuurdesembrood.