Birria is een Mexicaans gerecht dat traditioneel wordt gemaakt van langzaam gegaard vlees in een rijke, pikante bouillon. Birria wordt meestal geserveerd als stoofpot, maar is nu ook beroemd als tacovulling, waarbij de tortilla's in de bouillon worden gedoopt en vervolgens worden gebakken voor een extra knapperig en sappig hapje.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Paprika
¾ tl
Gerookt paprikapoeder
4 stuk(s)
Mini-tortilla's
(Bevat Tarwe)
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
½
Tomatenpuree
1 stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Ui
5 gram
Verse koriander
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Limoen
50 gram
Biologische zure room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
15 gram
Gesneden jalapeño's
1 stuk(s)
Kipfilet
50 gram
Geraspte cheddar
(Bevat Melk (inclusief lactose))
250 ml
Zoutarme kippenbouillon
1.5 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Rooster 13 - 15 minuten in de oven.
Bereid de bouillon in een pot. Pocheer de kip 8 - 10 minuten, of tot deze gaar is. Haal uit de pot en bewaar apart om af te laten koelen. Bewaar de bouillon voor later gebruik. Snijd ondertussen de helft van de ui in halve ringen en snipper de andere helft. Snijd de tomaat in blokjes en snijd de koriander grof. Voeg de tomaat en koriander toe aan een saladekom samen met de gesnipperde ui. Bewaar apart tot stap 5.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur. Bak het gemalen komijnzaad samen met de tomatenpuree en het gerookte paprikapoeder 1 - 2 minuten, of tot het begint te geuren. Voeg 100 ml van de achtergehouden bouillon per persoon toe. Breng aan de kook en voeg daarna toe aan een diep bord. Verhit nogmaals 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan op middelhoog vuur en bak de overige ui 3 - 4 minuten.
Trek het vlees van de kip uit elkaar met je handen of met 2 vorken. Voeg toe aan de pan met ui. Voeg 1/3 van de birria saus toe en bak 1 - 2 minuten. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur. Dip 1 tortilla per keer in het diepe bord met de birria saus en bak de tortilla 30 seconden per kant. Leg de tortilla na het bakken direct op de bakplaat met bakpapier.
Voeg de kip samen met de kaas toe aan de tortilla's en vouw ze dicht. Bak de taco's 5 minuten in de oven, of tot de kaas is gesmolten. Snijd ondertussen de limoen in 6 partjes en pers 1 limoenpartje per persoon uit boven de saladekom. Voeg de jalapeño's (let op: pikant! Gebruik naar smaak) toe naar smaak. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
Serveer de taco's over borden. Verdeel de salsa en zure room eroverheen. Serveer de geroosterde paprika ernaast met de overige limoenpartjes.