Heekfilet met zelfgemaakte beurre noisette
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Heekfilet met zelfgemaakte beurre noisette

Heekfilet met zelfgemaakte beurre noisette

met citroen, salie, patatjes en wortel

In dit recept maak je de klassieke beurre noisette, oftewel 'hazelnootboter'! Wanneer de eiwitten bruin kleuren ontstaat er namelijk een nootachtige boterige saus. Perfect voor bij groenten en in baksels, maar vooral bij (wit)vis zoals in dit gerecht.

Allergenen:
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Heekfilet

(Bevat Vis)

½ bosje(s)

Bospeen

250 gram

Krieltjes

5 gram

Verse salie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Verse krulpeterselie & tijm

½ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

40 gram

[Plantaardige] boter

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3466 kJ
Energie (kcal)828 kcal
Vetten48.7 g
waarvan verzadigd24.4 g
Koolhydraten66.6 g
waarvan suikers18.1 g
Vezels15.8 g
Eiwitten27.8 g
Zout1.1 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan
Kleine kom
Keukenpapier

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ris de takjes van de tijm. Was de krieltjes en halveer. Snijd grotere krieltjes in vieren. Meng de krieltjes, de tijm en olijfolie in een kom. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om. Verdeel over een met bakplaat met bakpapier.

Roosteren
2

Rooster de krieltjes 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin kleuren. Schep halverwege om. Verwijder ondertussen de wortelbladeren, maar laat een deel van de stengel intact. Halveer de wortels in de lengte en snijd grotere wortels in vieren. Rasp de schil van de citroen en snijd in 4 partjes.

Snijden
3

Leg de wortels op een met bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Voeg de honing en het sap van 1/4 citroen per persoon toe aan de wortel. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om. Rooster de wortel 20 - 25 minuten in de oven. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Ris de salieblaadjes van de steeltjes. Pel de knoflook en pers zachtjes, maar zorg ervoor dat het teentje heel blijft.

Beurre noisette maken
4

Snijd de boter in kleine blokjes. Voeg de boter, salie en de knoflook toe aan een pan en laat de boter al roerend smelten op middelhoog vuur. De boter zal eerst spetteren, maar zal na ongeveer 4 minuten gaan schuimen en lichtbruin worden. Haal de pan van het vuur en voeg toe aan een kleine kom.

Vis bakken
5

Voeg eventueel wat extra boter toe in dezelfde pan op middelhoog vuur. Dep de vis droog met keukenpapier en bak 2 - 3 minuten op de huid. Draai om en bak dan nog 1 - 2 minuten aan de andere kant. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Serveer de wortels en patatjes op borden met de heek en de beurre noisette ernaast. Garneer met de krulpeterselie en citroenrasp. 

Weetje: Het loof van de wortel is niet alleen eetbaar, maar zit ook vol vitaminen en mineralen zoals calcium, pottasium en vitamine C en K. Je kunt er bijvoorbeeld pesto, soep of zelfs kruidenthee van maken.