Wist je dat bloemkool echt een bloem is? Als de bladeren de bloemkool niet zouden bedekken, zouden de roosjes geel worden door de zon.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
75 gram
Basmatirijst
50 gram
Witte kool en wortel
½ bosje(s)
Lente-ui
½ zakje(s)
Zoet-pikante chilisaus
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 tl
Verse gember
¼ stuk(s)
Rode peper
10 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
150 gram
Bloemkool
1 tl
Bruine basterdsuiker
1 tl
Suiker
¾ el
Olijfolie
180 ml
Zoutarme groentebouillon
¾ el
Wittewijnazijn
1.5 el
[Plantaardige] mayonaise
½ el
[Zoutarme] sojasaus
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een grote kom de mayonaise met de sesamolie, sojasaus en bruine basterdsuiker. Schep 1/3 van de zoete sesammayonaise in een kleine kom en bewaar apart. Meng in een tweede grote kom de panko, 1/4 el olijfolie per persoon en een snuifje zout.
Snijd de bloemkool in roosjes. Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de grote kom met sesammayonaise en meng goed door elkaar. Zorg dat de bloemkoolroosjes helemaal bedekt zijn met de saus. Giet ze daarna over in de kom met panko en meng ze door de panko tot ze helemaal bedekt zijn. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat met bakpapier en bak 20 - 25 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Voor een extra crunchy resultaat geef je de bloemkoolroosjes voldoende ruimte op de bakplaat. Gebruik eventueel 2 bakplaten als het te krap wordt.
Bereid 180 ml bouillon per persoon. Rasp de gember met een fijne rasp. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, het witte gedeelte van de lente-ui, de gember en rode peper toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg de basmatirijst en bouillon toe. Zet het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 10 minuten. Haal de pot van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Meng in een kom per persoon: 3/4 el wittewijnazijn en 1 tl suiker. Meng de witte kool en wortel erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Laat de smaken intrekken tot serveren en schep af en toe om. Meng net voor serveren de zoetzure witte kool en wortel door de rijst. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst over de borden. Verdeel de bloemkoolroosjes over de rijst. Serveer de zoet-pikante chilisaus en de overige sesammayonaise erbij. Garneer met het groene gedeelte van de lente-ui en de pinda's.