Wist je dat dahl in India zowel de benaming is voor dit gerecht als voor gespleten peulvruchten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Appel
1 cm
Verse gember
0.51 tl
Gemalen kurkuma
½ zakje(s)
Groene currykruiden
25 gram
Rode splitlinzen
(Kan bevatten Gluten)
125 ml
Kokosmelk
1 stuk(s)
Naanbrood
(Bevat Tarwe)
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Kumato-tomaat
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
¼ stuk(s)
Limoen
5 gram
Kokosrasp
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de appel met een grove rasp of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp of snijd fijn.
Tip: Wist je dat appels flavonoïden bevatten? Dit zijn antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen in je lichaam veroorzaakt door bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en de groene currykruiden toe en roerbak 1 minuut, of tot de kruiden beginnen te geuren. Voeg de knoflook, ui en gember toe en roerbak 2 - 3 minuten.
Voeg de linzen en appel toe aan de hapjespan en schep goed om. Voeg de kokosmelk en 100 ml water per persoon toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en verlaag het vuur. Kook de dahl, afgedekt, 18 - 20 minuten. Voeg eventueel iets meer water toe als de dahl te droog wordt. Haal het deksel van de hapjespan. Laat nog 5 minuten inkoken, of tot de linzen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Bak het naanbrood 4 - 6 minuten in de oven. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Snijd de tomaat in partjes en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna in kleine blokjes. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd de blaadjes fijn. Snijd de limoen in partjes. Hak de bladpeterselie fijn.
Tip:
Meng in een kom de komkommer, tomaat, verse munt, de helft van de bladpeterselie en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar apart tot serveren.
Pers 1 limoenpartje per persoon uit over de dahl en roer goed door. Verdeel de dahl over diepe borden en garneer met de kokosrasp. Serveer met het naanbrood, de frisse salsa en de overige limoenpartjes. Garneer eventueel met de overige bladpeterselie.