Kalkoensaté met gesmoorde kokosboontjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kalkoensaté met gesmoorde kokosboontjes

Kalkoensaté met gesmoorde kokosboontjes

met zelfgemaakte marinade en witte rijst

De kalkoensaté maak je helemaal zelf met huisgemaakte marinade van ketjap, honing en limoen. De satéstokjes krijg je er van ons bij.

Allergenen:
Tarwe
Sesamzaad
Soja

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

¼ stuk(s)

Rode peper

1 cm

Verse gember

¼ stuk(s)

Limoen

1 stuk(s)

Kalkoenfilet

½ zakje(s)

Javaanse wokpasta

(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)

50 ml

Kokosmelk

150 gram

Sperziebonen

75 gram

Jasmijnrijst

2 stuk(s)

Spies

Zelf toevoegen

1 el

Zonnebloemolie

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

¼ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

3 el

[Zoutarme] ketjap manis

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)831 kcal
Energie (kJ)3479 kJ
Vetten26.4 g
waarvan verzadigd10.4 g
Koolhydraten107.9 g
waarvan suikers32.8 g
Vezels8.4 g
Eiwitten35.4 g
Zout4.6 g

Benodigdheden

Kom
Rasp
Hapjespan met deksel
Pan met deksel
Grillpan of koekenpan

Instructies

Snijden
1

Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en rasp fijn. Pers de limoen uit in een kom voor de marinade en zet apart. Snijd de kalkoenfilet in gelijke stukken van ongeveer 3 cm.

Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.

Kalkoen marineren
2

Voeg aan de kom met limoensap de helft van de gember, rode peper en knoflook en per persoon: 3 el ketjap en 1/2 el honing toe. Roer tot een marinade. Meng de kalkoen met de marinade zodat deze helemaal bedekt is (zie Tip). Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.

Tip: Heb je tijd om de kalkoen wat langer te laten marineren? Laat de kalkoen dan 15 - 20 minuten staan. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak en hoe malser de kalkoen!

Boontjes smoren
3

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, de wokpasta en de overige gember, rode peper en knoflook toe. Bak 2 minuten. Voeg de kokosmelk en per persoon: 50 ml water en 1/4 bouillonblokje toe (zie Tip 1 & 2). Roer goed door en voeg de sperziebonen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 18 minuten zachtjes smoren.

Tip 1: Is de kokosmelk (deels) gestold in de verpakking? Geen zorgen, knip het pakje open en roer goed of laat de gestolde melk smelten in de wok of hapjespan.

Tip 2: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/8 bouillonblokje per persoon of gebruik natriumarme bouillon.

Rijst koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Kalkoensaté maken
5

Rijg de gemarineerde kalkoen aan de spiesjes (zie Tip). Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan of grillpan. Bak de kalkoensaté 4 - 5 minuten per kant, of tot hij gaar is. Voeg eventueel aan het einde de overgebleven marinade toe aan de pan en bak 1 minuut mee met de kalkoensaté. Let op: dit kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.

Tip: Prik de spiesjes niet recht door het vlees, maar op een golvende manier. Dit voorkomt loshangende stukjes vlees en daardoor gaart de kalkoen gelijkmatiger.

Serveren
6

Verdeel de rijst en de gesmoorde boontjes over de borden. Leg de gemarineerde kalkoensaté op de rijst.

Weetje: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.