Ravigote komt van het Franse werkwoord ravigoter - opwekken, verkwikken. Precies deze eigenschap maakt dit verfrissende sausje zo geschikt voor bij vis.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Gele wortel
50 gram
Radicchio en ijsbergsla
1 stuk(s)
Ei
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
0.99 tl
Paprikapoeder
1 stuk(s)
Koolvis
30 gram
Ravigotesaus
(Bevat Mosterd, Eieren)
½ el
Extra vierge olijfolie
1 el
Zonnebloemolie
½ el
Olijfolie
1 el
Bloem
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van 1/2 - 1 cm breed. Meng in een kom de frieten met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout (zie Tip). Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 – 40 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Tip: Om afwas te besparen kun je de frieten ook direct op de bakplaat met bakpapier mengen met olijfolie, peper en zout.
Snijd de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer vervolgens in halve maantjes. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de gele wortel.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!
Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn, peper en zout. Meng de slamix, komkommer en wortel met de dressing. Zet de salade apart en schep af en toe om.
Verdeel 1 el bloem per persoon over een diep bord. Kluts in een ander diep bord de eieren los met een vork. Meng in een derde diep bord de panko met het paprikapoeder, peper en zout. Snijd de koolvis in de lengte doormidden zodat je 2 stukken vis per persoon hebt. Wrijf de vis aan beide kanten in met peper en zout. Rol de stukken vis eerst door de bloem, haal ze daarna volledig door het ei en rol de vis dan door de panko tot hij helemaal bedekt is.
Leg een bord met keukenpapier klaar om de vis na het bakken op te leggen. Verhit 5 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Zorg dat de olie goed heet is en bak de vis 3 – 4 minuten per kant (zie Tip). De vis is klaar als hij een goudbruin korstje heeft.
Tip: Test of de olie goed op temperatuur is door een pankokorrel in de pan te doen. Als de olie eromheen begint te bruisen kun je gaan bakken.
Verdeel de ovenfriet en de gefrituurde vis over de borden. Serveer met de ravigotesaus en de salade.