Wist jij dat de flammkuchen is ontstaan uit een trucje van broodbakkers om met een plat stukje deeg te testen of de houtoven heet genoeg was?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Passata
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ stuk(s)
Courgette
¼ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Paprika
1 stuk(s)
Flammkuchen
(Bevat Tarwe)
½ bol(len)
Mozzarella
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Tomaat
20 gram
Rucola en veldsla
2.5 gram
Vers basilicum
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
¼ el
Extra vierge olijfolie
¾ el
Olijfolie
1 el
Witte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 – 2 minuten. Voeg de passata, de Italiaanse kruiden, de honing en de helft van de witte balsamicoazijn toe en laat de saus 8 - 10 minuten reduceren. Breng de saus op smaak met peper en zout (zie Tip).
Tip: Proef de saus en maak hem eventueel iets zoeter of frisser door meer honing of azijn toe te voegen.
Snijd 1/4 ui per persoon in halve ringen (zie Tip). Snijd de paprika in blokjes. Leg de flammkuchen op een bakplaat met bakpapier en bak 7 - 8 minuten in de oven.
Tip: Heb je ui over? Snipper dan de overige ui en voeg toe aan de salade.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur. Snijd 1/3 van de courgette in dunne schijfjes. Bak de courgetteschijfjes 5 minuten. Snijd of scheur de mozzarella in kleine stukjes.
Weetje: Wist je dat deze maaltijd meer dan 350 gram groente bevat per portie? De passata in dit gerecht wordt ook meegerekend. Deze bevat namelijk ongeveer evenveel vitaminen, mineralen en voedingsvezels als verse groenten.
Verdeel de saus over de flammkuchen, maar laat minimaal 2 cm van de rand vrij. Beleg met de courgetteschijfjes, de paprikablokjes, de ui en de mozzarella. Breng op smaak met peper en zout. Bak nog 8 – 10 minuten in de oven, of tot de mozzarella begint te kleuren.
Schaaf ondertussen met een dunschiller linten van de overige courgette. Snijd de tomaat doormidden en verwijder met een lepeltje het sap en de pitjes. Snijd daarna in blokjes. Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie met de overige witte balsamicoazijn tot een dressing. Meng de courgettelinten, tomaat, rucola en veldsla met de dressing. Breng op smaak met peper en zout. Haal de blaadjes van de basilicumtakjes, maar laat ze heel. Snijd de takjes fijn en meng door de salade.
Verdeel de flammkuchen over de borden en garneer met de basilicumblaadjes. Serveer de salade ernaast.