Pecorino is een schapenkaas en heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse woord voor schaap: pecora.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
¼ stuk(s)
Prei
¼ stuk(s)
Citroen
5 gram
Pompoenpitten
25 gram
Geraspte Parmigiano Reggiano
½ el
Extra vierge olijfolie
1 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Haal de boter uit de koelkast. Breng ruim gezouten water aan de kook in een grote pan. Maak de champignons schoon en snijd deze in achten. Was de prei, verwijder het groen en snijd het witte deel fijn. Pluk de salie van de takjes en hak de blaadjes fijn. Rasp de citroen en snijd deze vervolgens in partjes. Meng in een kom de boter met de salie en de helft van de citroenrasp; doe dit met je handen of met een vork.
Tip: Was de citroen goed voordat je hem raspt!
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur zonder olie en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de koekenpan en zet opzij. Verhit in dezelfde koekenpan de helft van de salieboter en een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de champignons en de prei toe en bak 5 - 6 minuten om deze zoveel mogelijk vocht te laten verliezen. Kook de gnocchi 3 - 4 minuten in de pan met kokend water. Giet af en zet opzij.
Voeg de gnocchi, de overige salieboter en wat citroensap naar smaak toe aan de koekenpan (zorg ervoor dat de pitten van de citroen niet in de pan vallen). Breng op smaak met peper en zout. Bak het geheel nog 3 - 5 minuten op hoog vuur, of tot het mooi van kleur is.
Tip: Boter kan geuren vasthouden. Daarom is het als je boter gebruikt slim om aromatische elementen toe te voegen om je gerechten lekker te laten ruiken.
Verdeel de gnocchi, de champignons en de prei over borden. Garneer met de geraspte pecorino en het overige citroenrasp en de pompoenpitten. Breng op smaak met extra vierge olijfolie, citroensap, peper en zout.
Tip: Salie is een plant die tot de lipbloemenfamilie behoort. De naam is afgeleid van het Latijnse woord salvare dat "redden" of "genezen” betekent. Aan bepaalde soorten salie wordt namelijk al sinds oudsher een geneeskrachtige werking toegeschreven.