Gebakken groenten op z'n Surinaams met tempeh
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken groenten op z'n Surinaams met tempeh

Gebakken groenten op z'n Surinaams met tempeh

met gekruide aardappelpartjes

Tempeh is afkomstig uit Indonesië en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren. Deze tempeh zit vol eiwitten en ijzer en is dus zeer geschikt als vleesvervanger.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Veggie
Allergenen:
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

80 gram

Tempehblokjes

(Bevat Soja, Tarwe)

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Ui

100 gram

Sperziebonen

1 stuk(s)

Rode puntpaprika

½ zakje(s)

Surinaamse kruiden

15 ml

Ketjap manis

(Bevat Soja, Tarwe)

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] mayonaise

1.5 tl

Sambal

¾ el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)655 kcal
Energie (kJ)2742 kJ
Vetten24.4 g
waarvan verzadigd3.1 g
Koolhydraten76.9 g
waarvan suikers18.9 g
Vezels15.4 g
Eiwitten27 g
Zout2.8 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Pan met deksel
Vergiet
Kom

Instructies

Groenten snijden
1

Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de puntpaprika in smalle repen.

Aardappelen bakken
2

Was of schil de aardappelen en snijd in partjes. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur en bak de aardappelpartjes, afgedekt, 30 - 35 minuten. Haal na 20 minuten het deksel van de pan, voeg 1 1/2 tl Surinaamse kruidenmix per persoon toe en breng op smaak met peper en zout. Schep regelmatig om. Voeg eventueel meer zonnebloemolie toe indien nodig. 

Sperziebonen koken
3

Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng een bodempje water met een snuif zout aan de kook in een pot met deksel. Kook de sperziebonen, afgedekt, in 4 - 6 minuten beetgaar. Giet vervolgens af en spoel onder koud water zodat ze niet verder garen.

Tempeh bakken
4

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak, wanneer de olie goed heet is, de tempehblokjes 4 - 5 minuten. Schep uit de pan en bewaar apart.

Groenten bakken
5

Bak vervolgens in dezelfde pan de knoflook, ui, sperziebonen en puntpaprika 8 - 10 minuten. Bak de laatste 2 minuten de tempeh opnieuw mee. Blus af met de ketjap en 1 tl sambal (let op: pikant! Gebruik naar smaak) per persoon. Meng in een kom per persoon: 1/2 tl sambal en 1/2 el mayonaise. 

Serveren
6

Verdeel de aardappelpartjes over de borden. Schep de groenten en tempeh ernaast. Serveer met de pikante mayonaise.

Weetje: Wist je dat tempeh rijk is aan calcium en ijzer? Het bevat per 100 gram evenveel calcium als 1 glas melk en evenveel ijzer als 100 gram biefstuk!