Vandaag kook jij een recept geïnspireerd op de Koreaanse keuken: dakgangjeong, oftewel Koreaanse gefrituurde kip.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 gram
Rode kool, witte kool en wortel
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ bosje(s)
Lente-ui
100 gram
Broccolirijst
1 stuk(s)
Kippendijfilet
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 gram
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
⅓ zakje(s)
Koreaanse kruidenmix
(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)
65 gram
Bruine snelkookrijst
1 el
Suiker
25 gram
Bloem
1 el
[Plantaardige] boter
1.5 el
Wittewijnazijn
1 el
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de rijst. Meng in een kom per persoon: 1 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 el suiker en een snuif zout. Voeg de rode kool, witte kool en wortel toe en houd apart. Schep regelmatig om zodat de smaken goed intrekken. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.
Weeg de bruine rijst af. Voeg de bruine rijst en het witte gedeelte van de lente-ui toe aan de pot met deksel. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pot en kook de bruine rijst, afgedekt, in 10 minuten gaar. Voeg in de laatste 3 minuten de broccolirijst toe. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Weetje: Wist je dat bruine rijst meer dan de dubbele hoeveelheid vezels bevat als witte rijst? Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel.
Dep de kippendijfilet droog met keukenpapier en snijd in stukken van 2 cm. Breng op smaak met peper en zout. Maak in een grote kom een beslag van per persoon: 30 ml water, 25 g bloem en 1 tl Koreaanse kruiden. Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur (zie Tip).
Tip: Heb je een friteuse in huis? Hierin is het nog makkelijker om de kip lekker krokant te bakken.
Controleer of de pan met olie goed heet is door een klein beetje beslag aan de olie toe te voegen. Als de olie begint te bruisen is het heet genoeg om de kip te bakken. Leg een bord met keukenpapier klaar om de gefrituurde kip na het bakken op te laten uitlekken. Haal de kipstukjes door het beslag en leg ze voorzichtig in de olie (zie Tip). Bak de kip in 5 - 6 minuten goudbruin. Draai halverwege voorzichtig om.
Tip: Spettert de olie in de pan erg hard? Draai het vuur wat lager en zet het deksel voorzichtig op de pan.
Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1 el boter per persoon in een tweede pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 minuut. Voeg per persoon: 1 el honing, 1/2 el suiker, 1 el water en 10 ml sojasaus toe en verlaag het vuur. De saus is klaar als het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken (zie Tip). Voeg ten slotte het sesamzaad toe en meng de gefrituurde kip door de saus.
Tip: Laat de saus eventueel wat langer reduceren voor een dikker resultaat, maar let goed op dat deze niet verbrandt.
Verdeel de rijst over diepe borden of kommen. Leg de zoetzure groenten ernaast en verdeel de gefrituurde kip met de saus over de rijst. Garneer het gerecht met het groene gedeelte van de lente-ui.