Gehakt op z'n Vietnamees met bruine rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gehakt op z'n Vietnamees met bruine rijst

Gehakt op z'n Vietnamees met bruine rijst

met frisse salade en Nước chấm-dressing

Nước chấm is een algemene naam voor Vietnamese dipsauzen. Deze beroemde versie speelt met de smaken zoet, zuur, zout en pikant.

Allergenen:
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Bruine snelkookrijst

100 gram

Varkensboerengehakt

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

1 stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Munt, koriander en Thais basilicum

¼ stuk(s)

Limoen

10 ml

Vissaus

(Bevat Vis)

¼ head

Botersla

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

½ stuk(s)

Ui

¼ stuk(s)

Rode peper

1 tl

Verse gember

Zelf toevoegen

1 el

Suiker

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 el

Zonnebloemolie

1 el

Wittewijnazijn

210 ml

Water

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2980 kJ
Energie (kcal)712 kcal
Vetten32.7 g
waarvan verzadigd8.1 g
Koolhydraten75.6 g
waarvan suikers13.5 g
Vezels5.9 g
Eiwitten26.3 g
Zout3.9 g

Benodigdheden

Rasp
Pan met deksel
Hapjespan
Saladekom
Kleine kom

Instructies

Rijst koken
1
  • Breng 180 ml water per persoon aan de kook in een waterkoker. Rasp de gember met een fijne rasp. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gember en de helft van de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten.
  • Voeg de rijst en het water uit de waterkoker toe. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pot en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 10 minuten. 
  • Haal de pot van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Gehakt bakken
2
  • Verhit de overige zonnebloemolie in een sauteerpan op hoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak in 3 minuten los (zie Tip).
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de rode peper fijn.
  • Hak de munt, de koriander en het Thaise basilicum fijn. Rasp de schil van de limoen.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de verse kruiden en de rode peper toe en meng door. Snijd de limoen in partjes en knijp 1 limoenpartje per persoon uit boven de pan. Voeg limoenrasp, peper en zout naar smaak toe.

Tip: Houd je niet van rauwe ui in de salade? Snijd de ui dan in halve ringen en bak mee met het gehakt. 

Salade maken
3
  • Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de komkommer in dunne halve maantjes.
  • Scheur de bladen van de botersla grof (zie Tip). Voeg aan een saladekom de ui, komkommer en botersla toe en meng door elkaar.
  • Meng in een kleine kom de knoflook met per persoon: 1 el suiker, 1 el wittewijnazijn, 1 1/2 tl vissaus
    (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor)
    en 30 ml water. Meng goed.

Tip: Wil je het gehakt en de rijst in slabootjes serveren? Houd dan een paar grotere boterslablaadjes apart.

 

Serveren
4
  • Verdeel het gehakt, de rijst en de salade over de borden (zie Tip).
  • Serveer met de dressing en de eventuele overige limoenpartjes.

Tip: Schep tijdens het eten een beetje rijst en gehakt in een slablad. Dip vervolgens in de dressing. 

Weetje: Wist je dat bruine rijst meer dan de dubbele hoeveelheid vezels bevat als witte rijst? Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel.