Wist je dat hoewel cherrytomaten klein zijn, ze een hoger vitaminegehalte hebben dan de gewone tomaat? Zo bevatten ze een hoog gehalte bètacaroteen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
40 gram
Groene linzen
300 gram
Zoete aardappel
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
125 gram
Rode kerstomaten
75 gram
Feta
(Bevat Melk (inclusief lactose))
¼ stuk(s)
Citroen
2.5 gram
Verse bladpeterselie
30 gram
Rucola
1.5 el
Olijfolie
½ el
Honing [of plantaardig alternatief]
naar smaak
Peper en zout
½ el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook de groene linzen, afgedekt, 25 - 30 minuten op middellaag vuur. Giet daarna af. Snijd de zoete aardappel ondertussen in halve plakken van 1 cm dik. Meng de zoete aardappel in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel ze over een bakplaat met bakpapier en bak 25 - 35 minuten in de oven, of tot de zoete aardappel goudbruin is. Houd nog wat ruimte over op de bakplaat voor de feta.
Snipper ondertussen de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de cherrytomaten. Snijd de feta in 3 repen per persoon en breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Leg de feta op de bakplaat naast de zoete aardappel en bak de laatste 7 - 10 minuten mee in de oven.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan 2 van de 3 repen feta per persoon. En bak alle zoete aardappel, maar gebruik de helft. De overige zoete aardappel en feta is lekker in een lunchsalade met wat extra rauwe groenten de volgende dag.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de cherrytomaten 6 - 8 minuten. Roer regelmatig door. Pers de citroen uit. Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie met 1 el citroensap per persoon.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een andere koekenpan op middelhoog vuur en fruit de rode ui 3 - 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg vervolgens de gekookte groene linzen toe aan de pan en breng op smaak met peper en zout. Bak al roerend nog 1 - 2 minuten. Voeg het grootste deel van de citroendressing toe aan de linzen, draai het vuur hoog en verwarm kort.
Tip: Naast veel vezels, gezonde complexe koolhydraten en eiwitten bevatten linzen van alle peulvruchten de grootste hoeveelheid ijzer. Daarnaast zijn linzen rijk aan onder andere kalium, dat helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk.
Besprenkel ondertussen de feta vlak voor serveren met de honing en bak nog 2 minuten in de oven. Snijd de verse bladpeterselie fijn. Scheur de rucola en veldsla klein. Meng de rucola en veldsla in een kom met de overgebleven citroendressing en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rucola en veldsla over de borden en schep de groene linzen eroverheen. Verdeel de zoete aardappel, cherrytomaten en feta over het geheel en garneer met de bladpeterselie.