Gyrosschotel met varkenshaasreepjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gyrosschotel met varkenshaasreepjes

Gyrosschotel met varkenshaasreepjes

met tomatenrijst, mais en gebakken paprika

Gyros is de Griekse variant van shoarma en wordt traditioneel gekruid met kardemom, komijn, oregano en tijm - net als de varkenshaasreepjes in dit recept.

Labels:
Caloriebewust
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd20 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

⅓ stuk(s)

Courgette

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

140 gram

Maïs in blik

¼

Tomatenpuree

¾ tl

Gerookt paprikapoeder

½ zakje(s)

Gedroogde oregano

100 gram

Varkenshaasreepjes met gyroskruiden

1 stuk(s)

Tomaat

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

25 gram

Biologische volle yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

½ tl

Extra vierge olijfolie

½ el

Olijfolie

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)222 kcal
Energie (kJ)931 kJ
Vetten11.7 g
waarvan verzadigd2.4 g
Koolhydraten22.1 g
waarvan suikers14.4 g
Vezels5.5 g
Eiwitten5.7 g
Zout2.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Vergiet
Hapjespan met deksel
Kleine kom

Instructies

Groente snijden
1
  • Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Verbrokkel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan.
  • Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen. 
  • Snijd ondertussen de paprika in dunne repen. Snijd de ui in dunne halve ringen.
  • Pers de knoflook of snijd fijn. Laat de mais uitlekken in een vergiet.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/4 bouillonblokje per persoon.

Gyros bakken
2
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomatenpuree en de knoflook toe met per persoon: 1/4 zakje paprikapoeder en 1/4 zakje gedroogde oregano. Bak 1 - 2 minuten.
  • Voeg de ui en paprika toe en laat 4 - 5 minuten afgedekt verder garen.
  • Voeg tenslotte de varkenshaasreepjes toe en bak 2 - 3 minuten, of tot ze gaar zijn.

Tip: Vaak wordt gedacht dat varkensvlees altijd vet vlees is, maar dit is niet juist. Neem bijvoorbeeld de varkenshaas zoals in dit gerecht: dit is een heel mager stukje vlees. Zo kun je ook met varkensvlees van een heerlijk Balansgerecht genieten.

Rijst afmaken
3
  • Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en hak de bladpeterselie fijn.
  • Meng de yoghurt in een kleine kom met per persoon: 1/4 zakje gedroogde oregano, 1/2 tl extra vierge olijfolie, peper en zout.
  • Meng de rijst met de tomaat, de helft van de bladpeterselie, de mais en de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout. 

Tip: De yoghurt maakt het sausje niet alleen lekker licht en fris, maar voegt ook eiwit, calcium en vitamine B2 toe.

Serveren
4
  • Verdeel de rijst over de borden.
  • Schep de gyros er bovenop.
  • Garneer met de overige bladpeterselie.

Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? Het relatief kleine beetje peterselie in dit recept draagt daardoor al bij aan een gezonde ijzerinname.