Dit gerecht is geïnspireerd op de Hawaïaanse loco moco. Het is een fusie tussen de Amerikaanse en Aziatische keuken en werd voor het eerst gecreëerd in 1949. De lokale tieners die als een van de eersten het gerecht bestelden gaven het gerecht haar naam.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Knoflookteen
125 gram
Champignons
½ stuk(s)
Ui
75 gram
Jasmijnrijst
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 stuk(s)
Hamburger van gemengd gehakt
(Bevat Eieren, Tarwe Kan bevatten Selderij, Soja, Mosterd)
¼
Tomatenpuree
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
½ el
Suiker
½ el
Bloem
100 ml
Zoutarme runderbouillon
½ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
[Zoutarme] ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Breng water aan de kook in een pot met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in dunne halve ringen en de champignons in schijfjes en de paprika in blokjes.
Weetje: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/2 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en ui 2 - 3 minuten. Voeg de champignons en paprika toe en bak 4 - 5 minuten mee.
Meng ondertussen in een grote kom de bouillon met de tomatenpuree, sojasaus, ketjap, bloem en suiker. Voeg het mengsel toe aan de pan met de champignons en breng aan de kook. Laat de saus 5 - 8 minuten op laag vuur indikken. De saus heeft de gewenste dikte bereikt als hij aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
Verhit een tweede pan op middelhoog vuur en bak de hamburger 2 - 3 minuten per kant, of tot hij gaar is. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie tot serveren.
Bak in dezelfde pan 1 spiegelei per persoon (zie Tip).
Tip: Zit er niet meer voldoende bakvet in de pan van de burger? Voeg dan nog een klein klontje boter toe.
Verdeel de rijst en de hamburgers over de borden. Schep de sticky groenten over de hamburger. Serveer met het spiegelei.