Gratineren is een kooktechniek waarbij ingrediënten, vaak groenten of aardappelen, in lagen worden gelegd met kaas of paneermeel. Vervolgens worden ze gebakken tot ze goudbruin en krokant zijn, wat resulteert in een knapperige bovenkant en een zachte, smaakvolle binnenkant.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
120 gram
Hertenbiefstuk
200 gram
Aardappelgratin
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
20 gram
Cranberrychutney
½ stuk(s)
Sjalot
25 gram
Radicchio en romaine
65 gram
Rode kerstomaten
¼ el
Zwarte balsamicoazijn
1.5 el
[Plantaardige] boter
½ el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
¼ el
Mosterd
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
2 el
Water voor saus
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwijder het plastic van het gratinbakje. Bak de aardappelgratin 20 minuten in de oven, of tot de gratin goudbruin kleurt.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de hertenbiefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast en uit de verpakking.
Dep de hertenbiefstuk droog met keukenpapier. Snijd de sjalot in halve ringen. Halveer de kerstomaten.
Weetje: Wist je dat kerstomaten meer bètacaroteen bevatten dan gewone tomaten? Bètacaroteen is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen weefselschade en veroudering.
Verhit 1 el boter per persoon in een pan op hoog vuur. Leg, zodra de boter goed heet is, de hertenbiefstuk in de pan. Bak de biefstuk 2 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
Verhit dezelfde pan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 2 - 3 minuten, of tot de sjalot zacht is. Voeg de cranberrychutney de zwarte balsamicoazijn, de aangegeven hoeveelheid water toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes indikken. Zet het vuur uit, roer 1/2 el boter door de saus en breng goed op smaak met peper en zout.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, mosterd, wittewijnazijn en honing. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de sla en kerstomaten toe aan de saladekom en meng met de dressing.
Verdeel de aardappelgratin over de borden. Snijd de hertenbiefstuk, tegen de draad in, in dunne sneetjes en leg naast de gratin. Schenk de cranberry-balsamicosaus over het vlees en serveer met de salade.