De sesamkip is krokant vanbuiten en mals vanbinnen. Je maakt hem namelijk van kipfilethaasjes - het meest malse en gewilde stukje van de kipfilet.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 cm
Verse gember
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Aubergine
75 gram
Basmatirijst
0.48 stuk(s)
Ei
10 gram
Sesamzaad
10 gram
Panko paneermeel
100 gram
Kipfilethaasjes
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ stuk(s)
Wortel
naar smaak
Peper en zout
1 el
Bloem
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 tl
Sambal
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette en aubergine in plakken van 1 cm dik en snijd de wortel in dunne halve maantjes. Meng de groenten in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Leg de groenten op een bakplaat met bakpapier. Rooster de groenten 18 - 20 minuten in de oven.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en de gember toe en bak 1 - 2 minuten mee. Voeg de basmatirijst en 180 ml water per persoon toe. Verkruimel ¼ groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 10 minuten. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat 10 minuten afgedekt staan.
Pak 3 diepe borden. Meng de bloem in het eerste bord met een snuf zout. Kluts 1/2 ei per persoon met een vork in het tweede bord. Meng de sesamzaadjes met panko, peper en zout in het derde bord. Haal de kip eerst door de bloem en zorg dat hij rondom helemaal bedekt is. Haal de kip vervolgens door het geklutste ei en tot slot door het sesamzaad-pankomengsel. Leg de gepaneerde kip op een bord.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en bak 2 minuten per kant, of totdat de kip goudbruin is. Haal de kip uit de pan, leg op een bakplaat met bakpapier en bak nog 6 - 8 minuten in de oven, of totdat de kip gaar is.
Meng de sojasaus, honing en sambal in een kleine kom (zie Tip). Haal de bakplaat met groenten uit de oven en giet het honing-sojamengsel erover en meng goed. Zet terug in de oven en bak verder tot de groenten klaar zijn.
Tip: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de sojasaus toe. Wie wil kan na het serveren eventueel naar smaak meer toevoegen.
Verdeel de groenten en de rijst over de borden. Serveer de kip op de rijst.
Tip: Wist je dat men gemiddeld nog geen 150 gram groente eet per dag? Dat is een stuk minder dan de ADH. Gelukkig heb je daar met dit gerecht geen last van met ruim 250 gram groente per portie!